Halálos áldozata és több tucatnyi sérültje van a kijevi zavargásoknak

Indulatokkal teli rendkívüli ülésén fogadta el az ukrán parlament első olvasatban a decentralizációt célzó alkotmánymódosítást. Kijev utcáin összecsapások törtek ki a tüntetők és a Nemzeti Gárda között. Többen megsebesültek, egy ember életét vesztette.
A nemzeti gárda több tagja megsérült, amikor valaki a tüntető tömegből gránátot robbantott
A nemzeti gárda több tagja megsérült, amikor valaki a tüntető tömegből gránátot robbantott
Valentyin Ogirenko / Reuters

A javaslatot a 450 fős parlamentben 265-en támogatták a jelen lévő 320 képviselő közül.

A vitát a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek nyújtandó különleges jogállás váltotta ki. A beterjesztett alkotmánymódosítási javaslatba az előzetes információk szerint utalás került be a különleges státusról szóló törvényre.

Míg az ülésteremben az indítvány ellenzői az elnöki emelvény köré gyűlve szirénázással zavarták a felszólalásokat, addig radikális jobboldali aktivisták, mintegy ezren, a parlament épülete előtt tüntettek. A BBC szerint a demonstrálók megpróbálták áttörni a parlament körüli kerítést, amire a rohamrendőrök könnygázzal válaszoltak.  

Az UNIAN hírügynökség arról számolt be, hogy az alkotmánymódosítás ellen tiltakozó tüntetők egyike éles gránátot dobott a parlament elé, és a nemzeti gárda több tagja – a 112 Ukrajna tévécsatorna tudósítója szerint 15 ember – megsebesült. A BBC tudósítása szerint 100 rendőr sebesült meg, közülük tízen súlyosan.

Vitalij Klicsko, kijevi főpolgármester azt nyilatkozta, hogy a parlamentnél történt összecsapásnak már halálos áldozatai is vannak. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Reutersnek azt mondta, hogy az ukrán Nemzeti Gárda egyik tagja vesztette életét.

Néhány száz szélsőséges tüntető, zömében a Szabadság (Szvoboda) párt zászlai alatt előzőleg botokkal, füstbombákkal és könnygázspay-vel támadt a rendőrökre, akik viszonzásul szintén könnygázt vetettek be. A parlament épületének környékét könnygázfelhő árasztotta el. A törvényhozás kijáratait a biztonságiak lezárták.

A parlament előtti tüntetésre a Szabadság párti aktivisták mellett a parlamenti kormánytöbbséghez tartozó Oleh Ljasko Radikális pártja, valamint a Jobboldali Szektor (PSZ) szimpatizánsai mentek ki, hogy tiltakozzanak az alkotmány módosítása ellen, amely szerintük elősegíti a kelet-ukrajnai szakadár területek elszakadását Ukrajnától. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.