Összeállt a cseh szakértői kabinet

Kéthetes megfeszített próbálkozás eredményeként a kormányalakítással megbízott miniszterelnöknek végre sikerült minden leendő posztot betöltenie.

Legtovább a pénzügyminisztert kereste, s végül hétfőn találta meg Jan Fischer személyében, aki négy évvel ezelőtt csaknem egy évig állt a prágai kabinet élén. Idén januárban nem jutott be az államfőválasztás második fordulójába. – Azért kértem fel őt erre a tisztségre, mert ideiglenes kormányfőként jelentős tapasztalatokat szerzett a költségvetés elkészítésében, s nekünk megbízatási időnk alatt ugyancsak ez lesz a legfontosabb feladatunk - érvelt Jirí Rusnok. Kabinetjét valószínűleg szerdán nevezi ki Milos Zeman elnök.

Cseh politikusok és politológusok egyaránt élesen bírálják a névsort. Jirí Paroubek másod- és harmadrangú politikusnak nevezett több jelöltet, néhányat pedig kimondottan dilettánsnak és karrieristának. - Az meg már a bohózat kategóriájába tartozik, hogy éppen Jan Fischer kapja meg a pénzügyi tárcát, aki az elnökválasztási kampánya során ötmillió korona (hozzávetőelg hatvanmillió forint – a tud. megj.) adósságot halmozott fel, amelyet máig nem rendezett - vélekedett a cseh exkormányfő, a LEV 21 baloldali párt jelenlegi elnöke. Miroslav Kalousek leköszönő tárcavezető szerint téves a szakértői kormány megnevezés, mert az igazi szakemberek nem vállalnak el ilyen rövid távú felkérést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.