Összehangolt razziák során tartóztattak le terroristákat

Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek csütörtökön egy férfit Münchenben, egy másikat pedig a bajor tartományi főváros közelében – jelentette hírportálján a Süddeutsche Zeitung című német lap.

A 46 éves iraki és a 29 éves nigériai férfit összehangolt akcióval, terrorelhárító egységek bevetésével vették őrizetbe. Az egyiket München belvárosában, a másikat Fürstenfeldbruck járásban kerítették kézre.

A két férfit súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják, és biztonsági szervektől származó értesülések alapján feltételezik róluk, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (IS) terrorszervezettel – mondta a lapnak Thomas Steinkraus-Koch, a müncheni ügyészség politikai bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezető ügyésze.

A bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) közleményt adott ki az esetről, e szerint a két férfit „súlyos erőszakos bűncselekmény lehetséges gyanúsítottjaiként” jelölték meg a bajor hatóságokhoz befutott értesülések. A nyomozás eddigi adatai nem erősítik meg, de nem is oszlatják el a gyanút – tették hozzá.

Az eddig rögzített adatok alapján konkrét veszély nem fenyegette a lakosságot, és az eljárás során nem találtak veszélyes tárgyakat – olvasható a bajor LKA közleményében.

Münchenben szilveszterkor terrortámadás veszélye miatt lezárták a főpályaudvart és egy vasútállomást. Másnap a tartományi belügyminiszter elmondta: egy külföldi, „baráti” titkosszolgálattól azt az információt kapták, hogy az IS merényletet tervez a városban.

Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint „absztrakt”, elméleti fenyegetettségről van szó, vagyis bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.