Orvvadászokért mentek, ők haltak szörnyet

A dél-afrikai hadsereg öt katonája vesztette életét, amikor helikopterük balesetet szenvedett a Kruger Nemzeti Parkban.

A katonák éppen egy Agusta A1-0-9  könnyű helikopterrel voltak rutinjárőrön, illegális orrszarvúvadászok nyomában. Vizsgálják, mi vezetett a heli idő szerint még szombat este bekövetkezett balesethez – jelentette be  Xolani Mabanga dandártábornok.

Az orrszarvúvadászat szerte Afrikában elterjedt dolog: mivel az állatok porrá őrölt tülke a távol-keleti hiedelmek szerint afrodiziákum, a tülkökért többet fizetnek, mint amennyit a súlyuk aranyban mérve ér. Amíg a rinocéroszszarvért 1993-ban 4700 dollárt fizettek, addig tavaly 65 ezer dollár volt a kilogrammonkénti ár a feketepiacon.

Dél-Afrika orrszarvú-nagyhatalom. Az ország területén él a világ majdnem teljes szélesszájú orrszarvúpopulációja – a becsült húszezerből mintegy 18 ezer példány –, a ritkább fekete orrszarvúból pedig ötezer. (Ez utóbbit a teljes állomány negyven százalékára becsülik.)

A tülök iránti kereslet kielégíthetetlennek tűnik: tavaly Dél-Afrikában 668 orrszarvút mészároltak le (kétszer annyit, mint 2010-ben), idén pedig már 188 példány lett az orvvadászok áldozata a páratlanujjú patásból, ebből 135-öt a Krugerben lőttek le az éke miatt. A nemzeti parkban gyakorta előfordul, hogy az orvvadászok összetűzésbe keverednek a járőrökkel. Egy ilyen incidensben pénteken három orvvadászt öltek meg dél-afrikai katonák. Az orvvadászok nagy része a Krugerbe Mozambikból, a határ menti falvakból érkezik, állig felfegyverezve, zsebében az orvvadászatra specializálódott helyi bűnszervezetek előlegével.

A rinocéroszok évente átlagosan 0,9 kilogrammnyi  szarvat növeszteni, amelynek kíméletes levágása egyébként kevés kockázattal jár az állatokra nézve. Emiatt a Science folyóirat márciusi számában több ismert szakember sürgette, hogy az orvvadászat megfékezése érdekében legálissá kellene tenni az orrszarvútülök-kereskedelmet. „Ha a vadászat a jelenlegi arányban terjed, orrszarvúk húsz éven belül eltűnhetnek Afrikából” – hívja fel a figyelmet a jelentés.

 

Egy szarvától az orvvadászok távoltartására megfosztott rinocérosz a Kruger Nemzeti Parkban
A rhino that was dehorned by a veterinary surgeon and rangers to prevent poaching is seen with its calf at the Kruger national park in Mpumalanga province September 16, 2011. South Africa loses hundreds of rhinos a year to illegal horn trade as high demand for rhino horn in the illegal market triggers an unprecedented poaching crisis. Picture taken September 16, 2011. REUTERS/Ilya Kachaev (SOUTH AFRICA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY ANIMALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.