Orvosi eszközöket küldenek Kijevbe a magyar ökumenikusok

Hétfőn adjuk át a kijevi Szent Mihály Székesegyházban a Magyar Ökumenikus segélyszervezet ajándékait – mondta Lehel László, a szervezet elnöke.

Azért a templomnak és monostornak szánják a segítséget, mert ott nagyon sok sérült, sebesült ukrán tüntető kapott menedéket az elmúlt napokban. Azért is mentek oda, mert a monostor biztonságot ad – tudták, hogy a rendőrök onnan nem hurcolják el őket, mint sokakat a kórházakból.

A Szent Mihály-katedrális a Majdan közelében van. A hozzá tartozó monostort a szovjet időben lerombolták, azóta újjáépült. A templom és környéke ideiglenes szálláshellyé és tábori kórházzá lett, ahol kisebb műtéteket is elvégeznek. A rendőrség alkalmilag blokád alá vette a katedrálist, de a szerzetesek rábeszélésének engedve nyitva hagytak egy folyosót a tüntetések helyszíne és a monostor között.

Lehel László maga is Kijevbe készül, hogy személyesen adja át Agapit püspöknek, a székesegyház kormányzójának az ajándékot. A kijeviek elsősorban orvosi felszereléseket, eszközöket kértek. Azt mondták, kötszerük van, de infúziós eszközökre, injekciós tűkre, katéterekre, egyéb berendezésekre van szükségük. A segélyszervezet először félmillió forintot adott, pénteken a külügyminisztérium további kétmillióval járult hozzá a segélykerethez.

Közben gyűlik a pénz a 1353-as segélyvonal révén. Pénteken már ötezer hívást regisztráltak, szombatra meghaladhatja a másfél millió forintot a bevétel. A szükséges eszközöket Kijevben szerzik be a segélyszervezet önkéntesei. Jelenleg ketten vannak ott, tőlük kapnak tájékoztatást. Élelem egyelőre van, ha a zavargások miatt bezárnának a bankok és a boltok, akkor lehetne élelmiszerhiánytól tartani. Ha a helyzet szerencsés irányba fordul, a berendezéseket, orvosi eszközöket a monostor átadja a kórházaknak – bizakodik Lehel.

Az ökumenikus segélyszervezet régóta ott van Ukrajnában, eddig főleg Kárpátalján tevékenykedtek beregszászi székhellyel. Hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítették. De nem csak a magyarok által lakott körzetekben dolgoznak, van egy nyugat-ukrajnai programjuk is, Lembergben, Ivano-Frankivszkban dolgoznak együtt társadalmi szervezetekkel, segítik az ukrán–nem ukrán kapcsolatokat is – mondja Lehel László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.