Orvlövész végzett a dagesztáni belügyminiszterrel

Esküvőn lőtték le ismeretlenek Dagesztán belügyminiszterét pénteken. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság ma már Csecsenföldet is meghaladva a legforróbbnak számít a térségben.

Az 53 éves Aldigerej Magomedtagirovot barátja lányának mahacskalai esküvőjén érték halálos lövések amikor kilépett a külvárosi étteremből. További egy rendőrtiszt és a köztársaság adócsalási ügyeinek felderítéséért felelős hivatalnok meghalt, többen megsebesültek. Az első vizsgálatok szerint az elkövetők két pontról is lőttek a szomszédos lakóházak tetejéről.

A Kaszpi-tenger nyugati partján fekvő köztársaság belügyminisztériumát tíz éve vezető Magomedtagirov a legmagasabbrangú áldozata az elmúlt évek merényleteinek, korábban két támadást élt túl.

Az utóbbi öt évben több tucat merénylet érte a belügyi erők tagjait, rendőröket és tiszteket, a terrorizmus elleni harc jegyében pedig több civil sérült meg az ellenakciókban. Eközben rendszeresek az emberrablások, amelyekre egész iparág épült a térségben.

A hárommillió fős, több mint hetven nemzetiség által lakott köztársaságban - ellentétben a kilencvenes évek csecsenföldi háborúival - ugyanakkor nem szeparatista csoportok küzdelme folyik a szövetségi erőkkel. Az 50 ezer négyzetkilométeres köztársaságban többnyire kriminalizált klánok harcolnak egymással, igaz, olykor radikális iszlám nézetekre hivatkozva. (Májusban ismeretlenek lelőtték a dagesztáni muftihelyettest is. Ahmed Tagajev ugyan nem utasította el teljesen a saríját, a radikális iszlám törvénykezést, ám ezzel együtt a szélsőséges muszlim elvekre hivatkozó erők ellenzőjének számított.)

Magomedtagirov halála annak bizonyítéka, hogy az orosz vezetésnek nem sikerül biztonságot teremtenie az észak-kaukázusi térségben, ahol nagy a lakosság és az őket potenciális terroristaként kezelő szövetségi erők között a feszültség. Az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev a dagesztáni belügyminiszter elleni merényletre reagálva szabadságáról hazarendelte Rasid Nurgalijev belügyminisztert, a nyomozást pedig Jurij Csajka legfőbb ügyész személyes felügyelete alá utalta.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.