Ortega Nicaragua örökös államfőjévé válhat

A managuai törvényhozás 40 ponton módosította az alkotmányt, köztük azt az 1996-ban elfogadott cikkelyt, amely kizárta egy hivatalban lévő elnök újraválasztását. Ezzel Daniel Ortega akár Nicaragua örökös államfőjévé is válhat.

Kedd este a nicaraguai kongresszus jóváhagyta azt az ellenzék által vitatott alkotmányreformot, amely lehetővé teszi, hogy Daniel Ortega, a Szandinista Front egyik történelmi vezetője az utóbbi három és fél évtizedben immár a negyedik elnöki mandátumáért is ringbe szállhasson a 2016-ban esedékes választásokon. Az alkotmány módosítása ugyancsak engedélyezi, hogy katonai és rendőri vezetők kormányzati pozíciókba kerüljenek.

A reformot a törvényhozás 64 szavazattal hagyta jóvá, közülük 63 a jelenleg kormányzó Szandinista Front képviselőitől származik, miközben 26-an voksoltak a módosítás ellen, a jobboldali ellenzék, illetve az úgynevezett disszidens, egykori szandinista politikusok. 

Eltörölték azt az 1996-os direktívát, amely megtiltotta a hivatalban lévő elnök újraválasztását, miként azt is, hogy ugyanaz a személy két mandátumnál többször tölthesse be az államfői posztot.

Ortega az 1979-ben győztes szandinista forradalom kezdeti szakaszában a kormányzó junta feje volt, majd első ízben 1984-ben választották Nicaragua elnökévé. Hosszú szünet után ismét csak a szandinista front színeiben 2006-ban kapott a választóktól bizalmat ötéves elnökségre. Majd 2009-ben a Legfelsőbb Bíróság úgy foglalt állást, hogy Ortega esetében nem kell érvényesíteni az 1996-os alkotmánynak az újraválasztást tiltó rendelkezését, így 2012-ben újra ő lett a közép-amerikai ország államfője. A keddi kongresszusi döntés nyomán újra indulhat a 2016-ban esedékes elnökválasztáson.

Carlos Tünnermann, aki az Anastasio Somoza diktátort megdöntő szandinista forradalom időszakának oktatási minisztere volt (1979–1984) a La Prensa című lapnak nyilatkozva nemcsak Ortega újraválaszthatóságát kifogásolta, hanem azt a módosítást is, miszerint a győzelemhez elegendő az egyszerű többség. Eddig az alkotmány úgy szólt, hogy legalább a voksok 40 százalékát el kell nyerni, illetve akkor elég a szavazatok 35 százaléka az elnökség megszerzéséhez, ha a győztes legalább öt százalékkal megelőzi a második befutót.

Egy nicaraguai ellenzéki saját készítésű fegyverrel tüzel a parlament irányába, hogy így tiltakozzon az új alkotmánymódosítás ellen, amely folytán Daniel Ortega az ország örökös államfőjévé válhat
An opponent of President Daniel Ortega's government fires a homemade mortar towards the National Assembly Building during a protest in Managua December 10, 2013. Nicaragua's national assembly on Tuesday approved a constitutional change to remove presidential term limits, which could allow incumbent Daniel Ortega to stay in power for years and raises concerns about democracy in the country. Approval of the plan put forward last month by Ortega's ruling Sandinista National Liberation Front must now be ratified by the assembly next year before it can take effect. That ratifying vote is likely in January or February. The banner reads: "Ortega, enough already". REUTERS/Oswaldo Rivas (NICARAGUA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.