Országos népszavazásokat sürget a német szocdemek elnöke

Országos szintű népszavazások megtartásának lehetősége mellett tört lándzsát vasárnap a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke.

A Deutschlandfunk rádiónak adott interjúban Sigmar Gabriel azzal érvelt, hogy a közvetlen demokrácia lehetőségeinek javítása nemzeti érdek. Erre való tekintettel viszont nem engedhető meg, hogy egyre szélesebbé váljon a lakosság és a politika között tátongó szakadék.

Németországban az alkotmány nem teszi lehetővé országos méretű népszavazások megtartását, csupán helyi szinten van lehetőség a lakosság akaratának megkérdezésére egy-egy vitatott kérdésben.

A népszavazásra bocsátandó kérdések között említette a pártelnök az oktatáspolitikát és az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását. A stuttgarti pályaudvar lebontása és új, föld alatti vasútállomás építése miatt hetek óta zajló városi tüntetésekre vonatkozóan kijelentette: a tartományi választások után az SPD a jövendő koalícióban való részvételét attól teszi függővé, hogy kiírnak-e helyi népszavazást a Stuttgart 21 nevű, mintegy négymilliárd euróba kerülő projekt megvalósításáról.

Baden-Württemberg tartományban jövő év márciusában lesznek parlamenti választások, és a jelenleg kormányzó CDU-FDP koalíciónak meglehetősen rosszul áll a szénája. A felmérésekben erőteljesen előretörtek a tartományban hagyományosan jelentős súllyal rendelkező Zöldek; egyes elemzők nem tartják kizártnak, hogy öt hónap múlva a környezetvédő párt adhatja Baden-Württemberg következő miniszterelnökét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.