Oroszországnak ezután nehéz lesz tagadnia a bűnösségét

Oroszországból származik az a Buk föld-levegő rakéta, amely eltalálta a Malaysian Airlines MH17-es járatát 2014. július 17-én, 289 ember halálát okozva ezzel – olvasható az üggyel foglalkozó nemzetközi nyomozócsoport jelentésében, amelyet szerdán publikáltak Hágában.

A jelentésből kiderül, hogy igaz, amit eddig csak gyanítottak: Oroszországnak nagyon is köze van a támadáshoz, hiszen a rakétát az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött kelet-ukrajnai faluból, Sznyizsnyéből lőtték ki, s a rakétaindítót Oroszországból csempészték Ukrajnába.

„Ha az ausztrál, belga, maláj és ukrán szakértőkből álló nemzetközi nyomozócsoport bizonyítja, amit eddig sejtettünk – hogy a Buk-rakétát az oroszok által támogatott szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki – Moszkvának nehéz lesz tagadnia, hogy köze volt az esethez” – írta korábbi elemzésében a BBC szakértője.

A brit hírcsatorna Hágában tartózkodó munkatársának az áldozatok családtagjai elmondták: mielőtt nyilvánosságra hozták volna a jelentést, már tájékoztatták őket a részletekről, s úgy tudják, hogy száz ember ellen indul vizsgálat. 

„Elmesélték nekünk, hogy miként szállították el [Ukrajnába] a Buk-ot, és miként jöttek rá erre lehallgatott telefonok, fényképek és videofelvételek segítségével" – nyilatkozta Robby Oehler, aki az unokahúgát veszítette el a tragédiában.

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, sőt, azt is, hogy a Buk-rakéta orosz területről származott. Moszkva az évek során kitartott a narratíva mellett, s a héten olyan műholdfelvételeket tettek közzé, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a rakétát nem lőhették ki az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területről. Független szakértők azonban rámutattak, hogy az eset óta Oroszország három különböző forgatókönyvvel is magyarázta a történteket.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-esen utazó áldozatok családtagjai azóta sem kaptak választ a legtöbb kérdésükre, ám leginkább azt szeretnék tudni, hogy miért lőtték le a gépet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.