Neonácik robbantották fel az orosz expresszt

A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget egyes orosz honlapok szerint a Nyevszkij Expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért, amelyben 26-an meghaltak, és csaknem százan megsebesültek. Robbant egy második bomba is.

A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget egyes orosz honlapok szerint a Nyevszkij Expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért. A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 1991-ben alakult, s azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok.

A jelen ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik szervezete - ez utóbbit szombaton orosz jogvédők megerősítették. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják – már számos esetben öltek meg muzulmánokat, cigányokat és antifasisztákat, de csak néhány esetben kerültek bíróság elé.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője szombaton kora este bejelentette, hogy a területen befejeződött a sebesültek és a halottak elszállítása. A Moszkva-Szentpétervár vonalon este egy sínpáron megindult a közlekedés. A tragédiának az utolsó hivatalos közlés szerint 26 halálos áldozata van. Feltehető azonban, hogy a roncsok közötti további áldozatokra bukkannak.

Szombat délután 14 órakor robbant egy második pokolgép is, éppen akkor, amikor a legfőbb ügyészségség mellett működő nyomozati bizottság elnöke, Alekszandr Basztrikin vezette vizsgálat zajlott - mondta el Vlagyimir Markin, a bizottság szóvivője. A robbanás epicentrumának közvetlen közelében állt az ügyészségi nyomozati bizottság elnöke, a bűnügyi nyomozó főosztály vezetője, a moszkvai régióközi közlekedési nyomozó főosztály vezetője és a nyomozati bizottság más munkatársai - mondta a szóvivő. Csak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy senki sem sérült meg - tette hozzá Markin. 

Az orosz államügyészség előzőleg terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával szombaton vizsgálatot indított a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij expresszen pénteken történt szerencsétlenség ügyében. Mint Marina Gridnyeva, az államügyészség szóvivője közölte, a katasztrófa helyszínére utazott Viktor Griny, az államügyész helyettese.

Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság elnökének közlése szerint "olyan objektív adatok állnak rendelkezésre, amelyek arra engednek következtetni, hogy a Nyevszkij Expressz szerencsétlenségét egy ismeretlen robbanószerkezet robbanása okozhatta". Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök utasítására külön kormánybizottságot hoztak létre Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vezetésével a szerencsétlenség következményeinek felszámolására.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya szombaton délelőtt cáfolta azt a tárcavezetőtől, Szergej Sojgutól származó információt, amely szerint a péntek esti vasúti szerencsétlenségnek 39 halálos áldozata lett volna, és a 26 halálos áldozatról szóló hírt erősítette meg. Pavel Popov miniszterhelyettes közlése szerint a szerencsétlenség 96 sérültjét ápolják különböző kórházakban.

Az orosz vasúttársaság azt közölte, hogy a szerelvény utasai között az utaslista alapján legkevesebb három külföldi állampolgár is lehetett, de ez az információ még ellenőrzésre szorul. Az STT finn hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az utaslistán két finnek tűnő név található, de ezeknek az embereknek az állampolgárságát eddig nem sikerült megállapítani, és sorsukról sem tudnak semmit. Az orosz televízió jelentése szerint a bologojei kórházban a sérültek között van egy olasz állampolgár is.

A kisiklott szerelvény
Police officers stand guard at the site of a train derailment near the village of Uglovka, about 400 km (249 miles) northwest of Moscow, November 28, 2009. At least 25 people were killed and 95 more injured when a Russian express train came off the rails late on Friday in what the national railway company said could have been a bomb attack.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.