Oroszországban honfoglalózik Japán

A tokiói képviselőház csütörtökön egyhangúlag elfogadott egy törvénymódosítási javaslatot, amely Japán szerves részének nyilvánította az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigetek négy déli tagját. A II. világháború óta tartó területi vita tétje többek között a feltevések szerint jelentős tengerfenéki olaj- és földgázkincs.

A japán Hokkaido sziget északkeleti csücskénél fekvő, gyéren lakott négy szigetet, Etorofut, Kunasirit, Sikotant és Habomait a II. világháború utolsó napjaiban foglalta el a szovjet hadsereg. Tokió törvénytelennek tekinti a megszállást, hangoztatva, hogy a Kuril-szigetlánc többi tagjával szemben ez a négy déli sziget azelőtt sohasem tartozott Oroszországhoz.

Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a Szovjetunió jogutódjaként Oroszország hivatalos békeszerződést kössön. A szigetek körüli vizek halban gazdagok, és szakértők feltételezik, hogy a tengerfenéken jelentős olaj- és földgázkészletek, valamint arany- és ezüstlelőhelyek vannak.

A területi vita minden bizonnyal terítékre kerül Aszo Taro japán miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev orosz elnök júliusi találkozóján is, amelyet a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) csúcstalálkozója alkalmával tartanak Olaszországban.

 A képviselőházban most jóváhagyott javaslat rendelkezik a szigeteken élő orosz állampolgárok és az egykori japán lakosság, illetve családtagjaik közötti vízummentes csereprogramok előmozdításáról is. A felsőházi megerősítésre váró indítvány a szigetek - japán megnevezéssel az "északi területek" - feletti szuverenitás visszaszerzésének felgyorsításáról szóló, tíz éve elfogadott törvényt fogja módosítani.

Lenin-szobor ortodox templommal a Kuril-szigeteken
Lenin-szobor ortodox templommal a Kuril-szigeteken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.