Oroszország védi a kirgiz szuverenitást

Előzetes megállapodás született szombaton kirgiz és orosz vezetők között arról, hogy Moszkva második katonai támaszpontot létesíthet a közép-ázsiai országban.

A Csolpon-Atában aláírt emlékeztető értelmében Oroszország jelentős mértékben növelheti Kirgizisztánban állomásozó csapatainak létszámát. Utóbbiak feladata a "kirgiz szuverenitás" megvédése, illetve terrorista támadások visszaverése lesz. Konkrét számokat vagy a majdani bázis helyszínét nem közli a memorandum.

Az új orosz támaszpont és az orosz fél által már évek óta használt Kant bázis státusát megszabó végleges megállapodást legkésőbb novemberig írják alá a két ország illetékesei - hangzott el.

Sajtóhírek korábban arra engedtek következtetni, hogy az új orosz támaszpont a nyugati Batken tartományban, az üzbég határ közelében épülhetne meg. A határ a Fergana-völgy közelében húzódik, amely átível Tádzsikisztánon és Üzbegisztánon. A völgy az utóbbi években iszlamista lázadók búvóhelyeként vált ismertté.

A szombaton aláírt emlékeztető azt sugallja, hogy a kirgizisztáni bázisokon állomásozó orosz katonák esetleg diplomáciai státust kapnak majd. Ez mentesítené őket a kirgiz igazságügyi szervek eljárásai alól.

Az ellenzéki felhördülésre Kurmanbek Bakijev államfőt minap újraválasztó Kirgizisztán az év elején csak hosszas huzavona és jelentősen megemelt használati díj után ment bele abba, hogy meghosszabítsa az afganisztáni utánpótlásban kulcsjelentőségű manaszi légitámaszpont bérleti szerződését az Egyesült Államokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.