Oroszország pilóta nélküli vadászgépeket vásárolt Izraeltől

Moszkva több izraeli pilóta nélküli repülőgépet vásárolt - jelentette be pénteken Moszkvában Vlagyimir Popovkin, az orosz védelmi miniszter helyettese. Ez az első eset, hogy Izrael hadi technológiát szállít Oroszországnak.

Vlagyimir Popovkin közölte: Oroszország egy izraeli vállalattal kötött szerződést a pilóta nélküli repülőgépek beszerzéséről. Hangsúlyozta, Oroszország nem bevetési célokra vette a gépeket, hanem arra, hogy az orosz fegyveripar tanulmányozza. "Harcolni saját eszközeinkkel fogunk" - tette hozzá Popovkin, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idézett. Izrael még sohasem szállított katonai technológiát az orosz haderőnek.

Elemzők szerint a vásárlás célja, megerősíteni az orosz hadsereget a tavalyi orosz-grúz háborút követően. A harcokban katonai vezetők szerint kitűnt az orosz hadsereg rossz felszereltsége, a felderítő repülőgépek, valamint a nagy pontosságú bombák hiánya.

Popovkin beszámolt arról is, hogy az orosz védelmi minisztérium idén mintegy háromezerötszáz szerződést kötött már haditechnikai eszközök szállítására. Hozzátette a hadászati nukleáris erők fejlesztésének keretében befejezéséhez közeledik egy újabb rakétahadosztály felszerelése "Topol-M" típusú, interkontinentális ballisztikus rakétarendszerrel.

Pénteken egyébként sikeres kísérletet hajtottak végre Oroszországban egy RSz-12M Topol típusú rakétával, amelyet a pleszecki űrrepülőtérről bocsátottak fel. Alekszandr Vovk, az orosz hadászati erők parancsnokának tanácsadója közölte, hogy a mostani kísérlet eredményeképpen továbbra is rendszerben tarthatják ezt a hadászati rakétatípust.

A 80-as években tervezett Topol rakéta maximális hatótávolsága 10 ezer kilométer. Egy darab nukleáris robbanótöltet célba juttatására alkalmas, a töltet robbanóereje 550 kilotonna hagyományos robbanószernek felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.