Oroszország megelőző csapással fenyegeti a NATO-t

Ha a helyzet rosszabbodik, akkor megelőzésként pusztító fegyvereket is be fogunk vetni – mondta az orosz védelmi miniszter arra az esetre, ha nem állnak el a közép-európai rakétavédelmi rendszer telepítésétől.

A védelmi miniszter ezt azután jelentette be, hogy Moszkvában a rakétavédelmi rendszerről szóló tárgyalások holtpontra jutottak. Moszkva attól fél, hogy a védelmi rendszer fenyegetheti Oroszország biztonságát, ugyanis képes lenne leszedni az orosz rakétákat is. A NATO azonban továbbra is kitart amellett, hogy a rendszerrel csak Irán és Észak-Korea ellen akarnak védekezni. Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese szerint Oroszország érvei eléggé gyengék. Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkarának főnöke viszont azt mondta, hogy ha megépítik a rakétapajzsot, akkor Oroszország még több robbanófejet helyez majd készenlétbe.

Oroszország fél, hogy az ő rakétáit is leszedik
Russian President Putin watches the launch of a missile during naval exercises in Russia's Arctic North on board the nuclear missile cruiser Pyotr Veliky. Russian President Vladimir Putin watches the launch of a missile during naval exercises in Russia's Arctic North on board the nuclear missile cruiser Pyotr Veliky (Peter the Great), August 17, 2005. Russia's President Vladimir Putin oversaw the launch at sea of a ballistic missile on Wednesday, salvaging some honour after the embarrassment of two failed launches on a visit to the fleet last year. Others are unidentified. REUTERS/ITAR-TASS/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Pictures of the Month August 2005

A kétnapos találkozó csütörtökön kezdődött Moszkvában, Oroszország és a NATO képviselői vesznek részt rajta. Az orosz fél szerint a tárgyalás holtpontra jutott, a NATO azonban még bízik abban, hogy meg tudnak egyezni. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint azonban a május 20–21-ei NATO-csúcs előtt biztos, hogy nem sikerül dűlőre jutniuk. A NATO és Oroszország még 2010-ben állapodott meg abban, hogy együttműködnek a védelmi pajzs kiépítése során, de eddig nem volt eredménye a tárgyalásoknak. Oroszország ugyanis garanciát akar arra, hogy nem fogják ellene fordítani a védelmi rendszert, azonban az USA semmiféle korlátozást nem hajlandó elfogadni.

Oroszország és az USA már akkor elkezdett a védelmi rendszeren vitatkozni, amikor 2000-ben George W. Bush felvetette az ötletet. Barack Obama 2008-ban elvetette egy olyan, Lengyelországon és Csehországon áthúzódó védelmi rendszer tervét, amely nagy hatótávolságú rakéták elfogására is képes lett volna. 2010-ben azonban megegyeztek Lengyelországgal, hogy rakédavédelmi bázisként használhatnak egy régi repteret Redzikowóban. Erre válaszul Oroszország beélesítette a Kalinyingrádban lévő rakétavédelmi radarrendszerét, amellyel le tudják követni az Európából és az Atlanti-óceán északi részéből származó rakétákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.