Oroszország külföldi haditengerészeti támaszpontokat létesít?

Az orosz haditengerészet feje tegnap még megerősítette, hogy folynak a tárgyalások Kubával, Vietnammal és a Seychelle-szigetekkel. Ma már tagadják.

Oroszország haditengerészeti támaszpontokat létesítene külföldön, a tárgyalások már folynak is Kubával, Vietnammal és a Seychelle-szigetekkel, mondta még pénteken a haditengerészet feje, Viktor Csirkov altábornagy az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak.

Később azonban a védelmi minisztérium tagadta, hogy új támaszpontokat terveznek, Csirkov ilyet soha nem is mondott. Szerintük amúgy sem a tengerészet főparancsnokának a feladata, hogy nyilatkozzon az ország nemzetközi kapcsolatairól. Ezeket az állításokat a minisztérium közleménye szerint „egy olyan szerző képzelete szülte, aki a szakmai etika és a kompetencia helyett a szenzációt helyezte előtérbe.”

Az egykori Szovjetunió területén kívül Oroszországnak mára már csak az ukrajnai Szevasztopolban és a szíriai Tartuszban vannak tengerészeti bázisai. Nemrég Oroszország hadihajókat küldött ebbe a kikötőbe. Az akciónak állítólag nem volt köze a szír konfliktushoz.

A kétezres évek elején Oroszország bezárta támaszpontját Vietnamban és Kubában. Állítólag túl költséges lett volna azokat fenntartani, elemzők szerint viszont a döntésben az is szerepet játszott, hogy akkoriban Vlagyimir Putyin még imponálni akart az Egyesült Államoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.