Oroszország lerohanná Ukrajnát?

A kijevi külügyi tárca közlése szerint a donyecki, a luhanszki és a harkivi régió mellett az oroszok csapatösszevonásokat hajtanak végre, és fegyvereket, illetve más haditechnikai eszközöket is az ukrán határhoz szállítottak már. A belügyminiszter-helyettes szerint orosz katonákat fognak meggyilkolni. Hétfőn felröppent egy hír arról, hogy a fekete-tengeri orosz flotta fegyverletételi ultimátumot adott a krími ukrán haderőnek.

A Krím félsziget de facto elfoglalása után Oroszország új invázióra készül Ukrajna ellen – derül ki a kijevi külügyminisztérium hétfői közléséből. A Liga Novosztyi portálja a tárcára hivatkozva számolt be arról, hogy Kelet-Ukrajna, a harkivi, a luhanszki és a donyecki régió mellett az oroszok csapatösszevonásokat hajtottak végre, és fegyvereket, illetve más haditechnikai eszközöket is az ukrán határ mellé szállítottak már.

Jevheny Perebijnisz, a külügyminisztérium tájékoztatási igazgatója a készülődésről elmondta, hogy az oroszok 15 tankot és 10 csapatszállító BTR-t vezényeltek a kubanyi határátkelőhöz, de építettek három pontonhidat is. Ezzel párhuzamosan az oroszországi rosztovi régióban menekülttáborokat állítanak fel, hogy tudják fogadni az Ukrajnából érkező menekülteket – állította Perebijnisz a rosztovi ukrán konzulátusról származó információkra hivatkozva. Felidézte, hogy az oroszok a légi közlekedési szabályokat is megsértették, amikor három IL-76-os teherszállító repülőgépük felszállt a Gvardinszkoje támaszpontról Taganrog felé. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő szerint az oroszok már négy éve készülnek a katonai beavatkozásra – emlékeztet ennek kapcsán a Liga Novosztyi.

Hétfőn felröppent egy hír arról is, hogy a fekete-tengeri orosz flotta ultimátumot adott a félszigeten jelen lévő ukrán haderőnek, amelynek magyar idő szerint kedd hajnali háromig kellene megadnia magát. Ezt később maga a kijevi védelmi minisztérium cáfolta, noha az Interfax orosz hírügynökség éppen a tárcára hivatkozva jelentette, hogy Alekszander Vitko flottaparancsnok a pozíciói feladására, fegyverletételre és megadásra szólította fel a krími ukrán haderőt. Az orosz védelmi minisztérium a maga részéről nonszensznek nyilvánította az ultimátum hírét.

A krími orosz katonai beavatkozás után mindenki mindenkit óv attól, hogy felüljön a provokációknak, és tart is tőlük. Nyikolaj Velicskovics ukrán belügyminiszter-helyettes úgy tudja, hogy keddre virradóra ismeretlenek 3-4 orosz katonát fognak meggyilkolni csak azért, hogy ezzel legitimációt adjanak egy Ukrajna elleni orosz invázióhoz – írta hétfő délután az UNIAN ukrán hírügynökség.

Orosz katonák ukrán laktanya előtt
Military personnel, believed to be Russian servicemen, a woman and a dog gather outside the territory of a Ukrainian military unit, with a Ukrainian serviceman seen behind the gate, in the village of Perevalnoye outside Simferopol March 3, 2014.Ukraine mobilised for war on Sunday and Washington threatened to isolate Russia economically after President Vladimir Putin declared he had the right to invade his neighbour in Moscow's biggest confrontation with the West since the Cold War. Russian forces have already bloodlessly seized Crimea, an isolated Black Sea peninsula where Moscow has a naval base. REUTERS/David Mdzinarishvili (UKRAINE - Tags: POLITICS MILITARY CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.