Oroszország és Kína küzd a legkevésbé az emberkereskedelem ellen

Oroszország és Kína teljesít a legrosszabbul a kényszermunka és az emberkereskedelem elleni harcban, áll az amerikai külügyminisztérium jelentésében.

Az amerikai dokumentum az országokat az alapján rangsorolta, hogy milyen intenzitással veszik fel a küzdelmet az emberkereskedőkkel. Kína és Oroszország – akikkel az USA amúgy sincs túl jóban a kiberbiztonság és Szíria miatt – Iránnal és Észak-Koreával került egy csoportba, így az emberkereskedelem áldozatainak védelmére hozott törvény szerint a legalsó, harmadik kategóriába (Tier 3) sorolták őket.

A kínai kormány ugyan tett lépéseket a probléma megoldására, többször is bizonygatta, hogy együttműködik nemzetközi szervezetekkel, illetve felhívja a témára a közvélemény figyelmét. Ennek ellenére a kormányzat több száz saját intézményét is átjárja a probléma, ráadásul nem mutattak arra túl nagy hajlandóságot, hogy betiltsák, illetve büntessék az emberkereskedelem minden formáját. A jelentés szerint Kína egyke politikája, illetve a fiúgyerekek preferálása ahhoz vezetett, hogy nagyon kevés a lány, sok férfi nehezen talál magának feleséget, és a prostituáltakra is nagy a kereslet, így sokszor lányok válnak a kereskedők áldozataivá.

A külügyminisztérium jelentése Oroszország esetében pedig azt kifogásolja, hogy nem hoztak létre egy egységes rendszert az emberkereskedők áldozatainak beazonosítására, habár bevezettek pár ad hoc reformot.

Egyelőre nem világos, hogy az Obama-adminisztráció mit szándékozik tenni, de néhány emberi jogi szervezet és amerikai törvényhozó is szankciókat – például a segélyek visszatartását – sürgeti. Az amerikai jog szerint a harmadik kategóriába sorolt országok ellen olyan büntetőintézkedések hozhatók, amelyek nem érintik a kereskedelmet, illetve a humanitárius segélyeket (így például az oktatás vagy a kulturális programok támogatásával kapcsolatban érvényesíthet az USA szankciókat).

Nemcsak Oroszország és Kína teljesített rosszul, a jelentésben rangsorolt 188 országnak több tízmillió áldozatot nem sikerült azonosítani. A dokumentum megdöbbentő számokat közöl: tavaly a modern rabszolgaságra kényszerített áldozatok közül csak 40 ezret sikerült azonosítani, míg globálisan körülbelül 27 millió férfiról, nőről és gyerekről lehet szó. 2012-ben 7 705 elkövető ellen emeltek vádat, és összesen 4 746 ítéletet hoztak, ami csak egy kicsivel több, mint ahány vádemelés és ítélet 2011-ben született. Összességében több országot minősítették le, mint ahánynál fejlődést tapasztaltak, tudósít a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.