Mikortól használhatják az Sz–300-as-okat?

A légvédelmi rendszer első szállítmánya meg is érkezett – jelentette be maga Bassár el-Aszad szír elnök. A felkelők az ország elfoglalásával vádolják a damaszkuszi rezsim mellett harcoló Hezbollahot.

Szíria megkapta Oroszországtól az ígért légvédelmi rendszer, az Sz–300-as első szállítmányát – jelentette be csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai államfő. Moszkva az országgal szembeni EU-fegyverembargómegszűnéséhez kapcsolódóan jelentette be, hogy a Damaszkusszal kötött szerződéseknek megfelelően leszállítja az Sz–300-asokat. Az Sz–300-as fejlett föld-levegő védelmi rendszer olyan, 300 kilométeres hatótávolságú rakétákkal, amelyeket vadászgépek és polgári járatok elleni támadásra, illetve ballisztikus rakéták elfogására is be lehet vetni. Szakértők korábban is mondták, hogy az Sz–300-asok alapvetően változtatnának a „játék képén”, és Aszadék javára dönthetnék el a polgárháborút.

Izrael szerint Aszad bejelentése részben csak blöff lehet. Móse Jaalon védelmi miniszter kedden még azt mondta, Moszkva nem küldte el Szíriának az Sz–300-asokat. Izraeli lapok azt jelentették csütörtökön, hogy a zsidó állam ugyan nem akar belekeveredni a szíriai polgárháborúba, de átléphetetlen „vörös vonalnak” tekinti, ha az Sz-300-asokat hadrendbe állítják. Kérdéses, hogy ez mikor történhet meg. Egy, neve elhallgatását kérő izraeli illetékes azt mondta a The New York Timesnak, a rakétaelhárítórendszer „nem dobozban érkezik”, különféle elemeit minden bizonnyal egymás utáni szakaszokban szállítják le. Elképzelhetőnek mondta, hogy megérkezett az első szállítmány, de nincs arra utaló jel, hogy akár csak közelében is lenne a rendszer a bevethetőségnek.

Eközben a felkelők erőit összefogó ernyőszervezet, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka, Szelim Idrisz tábornok a BBC-nek azt mondta: az Aszadék oldalán harcoló libanoni síita szervezet, a Hezbollah „elfoglalja” Szíriát. Idrisz állítása szerint a konfliktus jelenlegi fő helyszínén, Kuszajrnál és máshol a Hezbollahnak összesen hétezer katonája harcol. Váratlanul Michel Szulejman, Libanon elnöke is, aki pedig a Hezbollah politikai szövetségese Bejrútban, felszólította a síita szervezetet, vonuljon ki Szíriából, mégpedig Libanon érdekében.

Aszad távozásának nincs realitása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Úgy vélte az MTI jelentése szerint, a radikális szíriai ellenzék teljesíthetetlen követeléseket támaszt, és mindent elkövet annak érdekében, hogy külső fegyveres beavatkozásra kerüljön sor. Úgy vélte, szervezeteik és „regionális szponzoraik” mindent megtesznek azért, hogy ne kezdődhessen meg a rendezés folyamata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.