Oroszország Romániát fenyegeti

Bukarest szerint alaptalanok Moszkva vádjai, miszerint az Aegis rakétavédelmi rendszer Romániába telepítése a közepes hatótávolságú nukleáris erőkre (INF) vonatkozó szerződés megsértését jelentené. A román külügyminisztérium Oroszország hétfői fenyegetésére válaszolt, miszerint Románia mondjon le az ország területén épülő rakétavédelmi bázisról, „amíg nem késő".
Mikhail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyverzet-ellenőrzési osztályának vezetője az Interfax szerint kijelentette: a Romániába telepítendő MK 41-es (a NATO besorolása szerint Aegis) elfogórakéta-rendszer sérti az INF-szerződést, és „súlyos kockázatot" jelenthet a nemzetközi biztonságra.

A román külügyminisztérium alaptalannak nevezte Uljanov „aggodalmát", és hangsúlyozta, hogy az elfogórakéta-ütegek kizárólag defenzív célokat szolgálnak, és kizárólag önvédelemre használnák azokat, az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog szerint.

A román külügy szerint az orosz vádak azért is alaptalanok, mert az Uljanov által említett INF-szerződés a szárazföldi célpontok megsemmisítésére alkalmas közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek kölcsönös leszereléséről rendelkezik; a szerződés nem vonatkozik az olyan, repülő célpontok elfogására alkalmas rendszerek kifejlesztéséről és kipróbálásáról, amilyet a Románia déli részén található Deveselu településen terveznek felállítani.

A román külügyminisztérium fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a rakétavédelmi rendszer telepítéséről kötött román-amerikai szerződés előírja: a Romániába telepítendő rakéták nem hordozhatnak nukleáris robbanófejeket, és azok típusa a későbbiekben sem változtatható meg.

Moszkva több ízben tiltakozott az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai és lengyelországi kiterjesztése ellen. A mostani „figyelmeztetés" előzménye Gabriel Oprea román belügyminiszter és nemzetbiztonsági kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettes nyilatkozata. Egyesült államokbeli látogatásáról hazatérve, vasárnap Oprea közölte, hogy az ország déli részén tervezett rakétaelfogó-rendszert az év vége előtt működőképessé teszik.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió között létrejött INF-szerződést (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) 1987. december 8-án írta alá Washingtonban Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára. Az egyezmény a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes – 500 és 5500 kilométer – hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek kölcsönös leszereléséről rendelkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.