Oroszország nyolc új atomreaktor építéséről írt alá szerződést Iránnal

Oroszország és Irán képviselői több megállapodáscsomagot írtak alá kedden, amelynek alapján az oroszok nyolc új atomreaktort szállíthatnak le és helyezhetnek működésbe Iránban. Két új reaktorral bővítik a Busehrben már működő, orosz technológiával épített és felszerelt atomerőművet, amelyhez a jövőben még két további blokkot építhetnek. A maradék négy atomerőműblokkot más, egyelőre még nem kijelölt helyszínen építik meg - írja a Híradó.

Az atomenergia békés célú felhasználásáról szóló, 1992-es orosz-iráni kormányközi megállapodáshoz fűzött jegyzőkönyvet Szergej Kirijenko, Oroszország atomenergia ügynökségének (Roszatom) vezérigazgatója és Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője írta alá Moszkvában. Az új reaktorok szállításáról szóló konkrét szerződést pedig a Roszatom leányvállalata, a busehri atomerőművet felépítő Atomsztrojekszport és az erőművet működtető iráni vállalat (NPPD) kötötte meg.

A jegyzőkönyv értelmében az új reaktorok működéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot az orosz fél szállítja le, és a kiégett fűtőelemeket visszaszállítják újrahasznosításra és tárolásra. Mindazonáltal a felek tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a jövőben Iránban állítsák elő a fűtőanyag bizonyos elemeit.

Oroszország tavaly szeptemberben adta át az irániaknak az ezer megawatt teljesítményű atomerőművet a Perzsa-öböl parti Busehr városban. Teherán már akkor közölte, hogy a létesítmény bővítését tervezi Moszkva segítségével.

A Nyugat és Izrael azt gyanítja, hogy polgári célú programjának révén Irán valójában atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. Teherán ezt mindig tagadta.

A világ negyedik legnagyobb olaj- és második legnagyobb földgázkészletével rendelkező Irán több mint egy éve tárgyal vitatott atomprogramjáról a Biztonsági Tanács öt állandó tagjából és Németországból álló csoporttal. A hatoknak és Iránnak november 24-ig kellene dűlőre jutniuk az iráni atomprogram körüli kételyeket eloszlató, az ideiglenes megegyezést felváltó végleges megállapodásról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.