Oroszország hadgyakorlatot tart Kalinyingrádban

A tárca a hét elején jelentette be, hogy hadgyakorlatokat tartanak a Lengyelország és Litvánia között fekvő Kalinyingrádi területen, amelynek területe szárazföldön nem kapcsolódik Oroszországhoz. Moszkva azzal érvelt, hogy az orosz hadmozdulatok "hasonlóak" lesznek, mint azok, amelyeke a NATO kezdett a balti országokban, az orosz határ közelében. A manőverekre egy időben kerül sor a Baltops multilaterális haditengerészeti gyakorlattal és a Kardcsapás elnevezésű szárazföldi művelettel. A NATO ezeket 2010 óta minden évben megtartja a balti államokban.

Oroszországot eredetileg meghívták a NATO-hadgyakorlatokra, de miután Moszkva márciusban elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, az atlanti szövetség felfüggesztette Oroszországgal a katonai együttműködést.

A Kalinyingrád körzetében zajló orosz hadgyakorlaton a lég- és űrvédelmi csapatok egységeinek a parancsot követő öt percen belül harckészültségbe kell helyezniük a légvédelmi komplexumokat. A katonáknak ezekkel az Sz-300-as rakétarendszerekkel különböző magasságokban észlelt célpontokat kell megsemmisíteniük, s a hangsúly alapvetően a kis magasságú célpontok felderítésén lesz - tájékoztattak az orosz védelmi tárcánál.

Az SZ-300-asok alkalmasak ballisztikus rakéták, de nagyon alacsonyan repülő célok elfogására is.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz katonai műveletek biztonságát 24 különböző hadihajó, Szu-27-es vadászgépek, Szu-34-es nehéz vadászbombázók, Szu-24MR felderítő repülők, Mi-24-es harci helikopterek biztosítják. A gyakorlatban, amelyet egy A-50-es légtérellenőrző repülőgépről irányítanak, Tu-22M3-as nagy hatótávolságú hadászati bombázó repülőgépek is feladatot teljesítenek majd.

Az orosz hadgyakorlat résztvevőinek száma Moszkva szerint a párhuzamos NATO-műveletekbe bevont erők létszámának felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.