Oroszország háborog a szovjet hősi emlékmű lebontása miatt

A moszkvai külügyminisztérium emlékműháborút és szentségtörést emleget.
Az orosz külügyminisztérium felháborodását fejezte ki, magyarázatot és bocsánatkérést követelt Lengyelországtól amiatt, hogy a dél-lengyelországi Limanowa városi parkjában a helyi hatóságok utasítására lebontottak egy szovjet hősi emlékművet - adta hírül kedden a The Moscow Times című angol nyelvű orosz lap.

A városka honlapján (Limanowa.in) vasárnap fényképeket is közzétettek, amint egy traktor megkezdi az emlékmű elbontását. Limanowát a Vörös Hadsereg szabadította fel a német megszállás alól a második világháborúban.

Az orosz külügyminisztérium honlapján „szentségtörő és vandál tettnek" minősítette a limanowai hatóságok eljárását, és hangsúlyozta, hogy Lengyelországban mind gyakrabban kerül sor a Vörös Hadsereg katonáinak állított emlékművek elleni "vandál cselekedetekre" vagy az orosz féllel történt előzetes egyeztetés nélküli áthelyezésükre. A tárca szerint a lengyel fél ezekkel a cselekedetekkel megsérti a háborúk és megtorlások áldozatainak temetőire és emlékhelyeire vonatkozó kormányközi megállapodást. A moszkvai külügyminisztérium szerint az emlékmű eltávolítása kísérlet a történelem egyoldalú revíziójára és „emlékműháború" kirobbantására a Nagy Honvédő Háborúban aratott szovjet győzelem 70. évfordulójának küszöbén.

„Emlékeztetnünk kell lengyel partnereinket arra, hogy országuk területén több mint 600 ezer szovjet katona nyugszik, akik életüket áldozták Lengyelországnak a náci megszállók alól történt felszabadításáért" - áll a tárca közleményében.

A limanowai honlap szerint a hatméteres obeliszket a múlt század hatvanas éveiben állították, de azóta lepusztult, és elcsúfítja a parkot. Az önkormányzat szerint a helyi hatóságok a bontás előtt minden kötelező előírásnak eleget tettek, az engedélyeztetési procedúra két évet vett igénybe. A limanowai városi vezetés hamarosan közzéteszi állásfoglalását az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.