Oroszország és Ukrajna kitiltotta a légteréből egymás gépeit

Ukrajna minden orosz légitársaságnak megtiltotta légtere használatát mindaddig, amíg Oroszország fel nem oldja az ukrán légi járatokra vonatkozó ugyanilyen tartalmú tilalmát - jelentette be hétfőn az ukrán infrastruktúra ügyi minisztérium.

A tárca sajtóosztályának közleménye szerint október 25-től állítják le teljesen Oroszországgal a közvetlen légi forgalmat. A döntést az ukrán állami légiközlekedési szolgálat hozta azért, mert máig nem kapott magyarázatot az orosz légiközlekedési felügyelettől, a Roszaviacijától arra, milyen alapon korlátozza az ukrán légitársaságok belépést az orosz légtérbe.

Az ukrán légitársaságokkal szembeni orosz szankciók megszüntetése után - viszonossági alapon - ismét engedélyezik majd a berepülést Ukrajna légterébe azoknak az orosz légitársaságoknak, amelyek nem szerepelnek Kijev tiltólistáján.

Szeptember 25-én az ukrán kormány, a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) döntését jóváhagyva úgy határozott, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak - köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek - a berepülést területére, valamint az átrepülést légtere fölött, ha a gépek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Kijev a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával és a kelet-ukrajnai válsággal összefüggésben a légitársaságokat is beleértve összesen 105 orosz jogi, valamint 388 magánszemélyt sújtott gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedésekkel, beleértve a területére való belépés tilalmát.

Oroszország erre válaszul szintén október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést. Október 1-jén Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciók bevezetésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.