„Oroszokat nem szolgálunk ki!”

Nem szolgál ki orosz állampolgárokat egy étterem a lengyelországi Sopotban. A Piaskownica (Homokozó) nevű hely bejáratánál a tilalmat nagybetűs felirat is hirdeti lengyel és orosz nyelven. A tulajdonos, Jan Hermaniwicz azt mondta, hogy így akar tiltakozni Moszkva Ukrajna-politikája ellen. Úgy véli ugyanis, hogy az oroszok is felelősek azért, hogy országuk megtámadta a független Ukrajnát. „Passzívak, hallgatnak, nem tiltakoznak, sőt még támogatják is Putyin intézkedéseit" – idézte egy kalinyingrádi internetes portál a kifőzdést, aki az ukrán zászló kifüggesztésével már az ősszel kiállt a kormányellenes kijevi tüntetések, a Majdan mellett, és egy, az orosz elnök békekezdeményezését kifigurázó plakát kihelyezésével is hangot adott a véleményének.
Forrás: Facebook

Az étterem az Oroszországhoz tartozó kalinyingárdi enklávétól mintegy 120 kilométerre van – írja a Moszkovszkij Komszomolec. Ám így is sok orosz járhat arra, hiszen e régió lakosai – a könnyített határátlépési lehetőségnek köszönhetően – gyakran töltik a hétvégéiket Lengyelországban. A Piaskownicába betérő oroszok a tiltó táblát meglátva gyakran kifordulnak, van, hogy magyarázkodni kezdenek, de minősítették már rasszistának is a tulajdonost.

Persze a kijevi kormányzat egyik legelszántabb támogatójának számító Lengyelországban sem mindenki ért egyet Hermanowicz lépésével. A newsbalt.ru orosz honlap például arra emlékeztet, hogy a Dzennik Baltycki című regionális újság portálján egyetlen támogató kommentárt sem fűztek a róla szóló hírhez, és Jacek Karnowski sopoti polgármester is megpróbálja jobb belátásra bírni a fogadóst. Nem lehet minden oroszt hibáztatni Putyin agressziója miatt – mondta, és példaként felidézte, hogy a sopoti irodalmi fesztiválon részt vett számos orosz író, aki nemcsak nem támogatja a kormány politikáját, hanem tiltakozik is ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.