Oroszbarát párt nyerhet Észtországban

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Észtországban. A voksolást beárnyékolja az orosz-ukrán konfliktus, mivel a balti országban nagy számú orosz anyanyelvű kisebbség él.

A választásokon jó eredményt érhet el, és akár az első helyre is befuthat az Észt Centrum Párt, mely jó kapcsolatok ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Várhatóan azonban a jelenlegi kormánykoalíciónak szavaznak bizalmat a választók – írja a BBC. A balközép Centrum Párt, ha meg is nyeri a vasárnapi választást, koalíciós partner hiányában nem tud majd kormányt alakítani. 

Taavi Roivas észt miniszterelnök korábban aggályainak adott hangot, mivel szerinte Oroszország igyekszik destabilizálni Ukrajnán kívül más szovjet utódállamokat is. A múlt hónapban hasonló véleménynek adott hangot Michael Fallon brit védelmi miniszter is. Észtország a Szovjetunió része volt, ma már azonban az Európai Unió és a NATO tagja.

Európa legfiatalabb miniszterelnöke azt várja, hogy egy észt felfogású kormány áll majd fel a voksolás után, amelyet a Reformpártból, a nemzeti irányultságú Pro Patria-Res Publica Szövetségből és a Szociáldemokrata Pártból fog képezni.

Oroszország az ukrajnai konfliktus kezdete óta többször megsértette Észtország légterét. Tavaly kémkedés vádjával egy észt biztonsági tisztviselőt is őrizetbe vettek az oroszok.

A balti ország lakosságának mintegy egynegyedét azonban orosz ajkúak alkotják, akik várhatóan az Észt Centrum Pártra szavaznak majd a parlamenti választásokon. A párt vezetője, Edgar Saavisar barátságosan közeledik Moszkva felé, és azt állította, elképzelhető, hogy a Krím félsziget annektálása jogszerű volt.

Észtország az elektronikus szavazás egyik úttörője. A választók mintegy ötöde az interneten fogja leadni a voksát. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint este nyolc óráig tartanak nyitva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.