Orosz válasz a washingtoni beutazási tilalmi listára

Moszkvában szombaton tizennyolc olyan amerikai személy nevét hozták nyilvánosságra, akik számára megtiltják a beutazást. Így válaszoltak arra, hogy az előző napon Washingtonban is hasonló listát tettek közzé.

Az Egyesült Államok pénteken 15 orosz és 3 más szovjet utódállamból való tisztségviselőnek a névsorát közölte, azokét, akiket az úgynevezett Magnyitszkij-törvény alapján beutazási tilalommal sújtanak "emberi jogot sértő" cselekedeteik miatt.

Az orosz külügyminisztérium honlapjára hivatkozó hírügynökségek szerint a Moszkva által kiadott "fekete listán" amerikai állami funkcionáriusok nevei szerepelnek. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közleményében megállapította: erre a listára elsősorban olyan személyeket vettek fel, akiknek közük volt a guantánamói amerikai bázison alkalmazott kegyetlen vallatások engedélyezéséhez.

Beutazási tilalommal sújtanak olyan hivatalnokokat is, akiknek részük volt orosz állampolgárok valamely harmadik országban való elrablásához vagy letartóztatásához. Az orosz listán található például David Spears Addington, aki egykor Dick Cheney amerikai alelnök kabinetfőnöke volt, John Choon Yoo, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója, Geoffrey D. Miller, a guantánamói haditengerészeti támaszpont volt parancsnoka, valamint Jeffrey Harbeson, aki Miller utóda lett ezen a poszton.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapjára pénteken feltett listát a washingtoni törvényhozás által decemberben elfogadott Magnyitszkij-záradék alapján állították össze. Moszkva már decemberben hevesen tiltakozott a törvény ellen, amely előírta az emberijog-sértésekkel gyanúsítható orosz tisztségviselők felelősségre vonását, és saját ellenszankciókkal fenyegetőzött. A pénteken Washingtonban közzétett listán szerepel néhány, Magnyitszkij börtönbe juttatásában közreműködő rendőri vezető, illetve a visszaéléseikben segédkező adóhatósági tisztségviselő neve.

Az AP hírügynökség a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy sem az amerikai, sem az orosz fél listáján nincs igazán magas funkcionárius, mivel egyik fél sem akar rontani a jelenlegi "baráti" viszonyon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.