Orosz ügyvéd Mladics mellett

Az orosz Alekszandr Mezjajev, a nemzetközi jog professzora lesz a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladics védője a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A Blic című belgrádi lap pénteki számában megjelent információ szerint Mezjajev már Mladics letartóztatásakor kifejezte készségét, hogy hajlandó lenne elvállalni a boszniai szerb hadsereg volt tábornokának védelmét ellátó ügyvédcsoport munkájának irányítását.

Mezjajev az egyik legismertebb a hágai törvényszéken tevékenykedő ügyvédek között. Korábban a Slobodan Milosevic védelmét ellátó csoportban dolgozott, majd a Szerb Radikális Párt vezetőjét, Vojislav Seseljt védő csapat jogi tanácsosa volt.

A Blic információi szerint Mezjajev többször is tárgyalt már Mladic családjával és a volt boszniai szerb tábornok jelenlegi védőjével, Milos Saljiccsal. Ennek során - írja a Blic - "kifejezte az igazság kiderítése iránti készségét". "Cikkeiben és Oroszországban tartott előadásain, Mezjajev cáfolta a hágai Nemzetközi Törvényszék Srebrenicával kapcsolatosan Mladic ellen felhozott vádjait" - olvasható a Blicben, amely szerint Mezjajev "a legtapasztaltabb ügyvédek egyike Hágában".

Mezjajev nem csekély pénzért vállalja Mladics védelmét. A Blic szerint órabére 90 euró lesz, munkatársai pedig 80 eurós órabérért dolgoznak. A védelem költségeit - Mladic családi ügyvédje szerint - részben a Nemzetközi Törvényszék állja, míg a költségek másik részének fedezésére a szerb államot kérik fel.

A Blic szerint azonban a szerb kormány korábban már jelezte, hogy nem fedezi Mladics védelmének költségeit, mert a volt tábornok nem adta fel magát önként, amikor körözés alatt állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.