Orosz törvény a hírlopás ellen

Az orosz kormány törvénytervezetet készített a hírügynökségi hírek lopása ellen. A RIA-Novosztyiexkluzív híreit fél év alatt több mint ezerötszázor idézték forrásmegjelölés nélkül. A kritikusok szerint a törvény homályos.

A cikk szerint a nagy hírügynökségek örömmel fogadták a hírt, de a bírálók úgy vélekednek: a törvény túl homályos ahhoz, hogy hatékony legyen.

A tervezetet a távközlési és tömegtájékoztatási minisztériumban dolgozták ki. Ebben kiterjesztik a szerzői jogok védelmét a tudósításokra, és jogsértés esetére pénzbüntetést, illetve az inkriminált kiadvány elkobzását helyezik kilátásba. A cél elriasztani a tömegtájékoztatási eszközöket attól, hogy olyan információt közöljenek, amelynél nincs megjelölve annak forrása.

A hírügynökségek régóta panaszkodnak arra, hogy különösen a regionális és internetes médiumok ellopják tudósításaikat, és ez a gond a gazdasági válság kiváltotta pénzügyi veszteségek miatt még súlyosabbá vált - írta a Moscow Times angol nyelvű orosz lap.

Alekszandr Zsarov, a minisztérium vezetőhelyettese a múlt hónapban egy kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy a szerzői jog tulajdonosát meg kell védeni kereskedelmi és szellemi téren egyaránt. A tervezetet ősszel nyújtják be a parlament alsóházában, a dumában.

A törvénytervezet szerint a plágiummal vádolt kiadót tízezer rubeltől (egy rubel 6 forint) húszezerig terjedő bírsággal és az általa kiadott termék elkobzásával sújthatják. A riportert vagy szerkesztőt pedig figyelmeztethetik, illetve ezertől ötezer rubelig terjedően megbírságolhatják.

Az indítvány sok részlete még nem ismert, egyebek között nem tudható, hogy melyik állami szerv szabja ki a büntetést, és kobozza el a hírlopáson ért terméket, illetve hogy ez a büntetés milyen körülmények között történhet meg.

A RIA-Novosztyi hírügynökség adatai szerint az idén januártól júniusig terjedő időszakban exkluzív híreik esetében 1608 esetben regisztráltak hírlopást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.