Orosz titkos ügynököt fogott az FBI?

A Houstonban élő sikeres vállalkozót, Alexander Fishenkót és hét társát azzal gyanúsítják, hogy fegyverekhez is felhasználható, csúcstechnológiás alkatrészeket csempésztek orosz titkosszolgálati szerveknek.

Alexander Fishenkót – a moszkvai és texasi cégeket is birtokló vállalkozót – pénzmosáson kívül azzal gyanúsítják, hogy ügynökként titkosszolgálati tevékenységet végzett az Egyesült Államokban az orosz kormány számára. A vádirat összesen tizenegy gyanúsítottat nevez meg, közülük csak nyolcan állnak Houstonban bíróság elé, hárman Oroszországban vannak.

Az Egyesült Államokban nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a csúcstechnológiás alkatrészek kivitelére, amelyeket fel lehet használni például radarokban, különböző navigáló és megfigyelő rendszerekben, valamint detonátorok aktiválásához is.

Az ügyészség szerint Fishenko és társai 2008 októbere óta „egy titkos és tervszerű összeesküvésben vettek részt”, és amerikai gyártóktól technológiai eszközöket csempésztek Oroszországba. Az Associated Press szerint Fishenko élete egy igazi „amerikai sikersztori, a férfi egy kazahsztáni bevándorló, aki milliókat kaszált texasi cégével.” 1994-ben érkezett az Egyesült Államokba, de üzleti ügyek miatt gyakran utazott Oroszországba.

A bíróság szerint feltűnő hasonlóságot találtak a férfi tulajdonában lévő Arc Electronics bruttó bevétele és az orosz védelmi kiadások változása között. Ráadásul rábukkantak egy levélre is, amelyben egy orosz titkosszolgálati labor panaszkodik Fishenkónak, hogy a cége által szállított mikrochipek hibásak voltak. A lehallgatott beszélgetések és e-mailek is azt bizonyítják, hogy a férfi törvénytelen módon bonyolított alkatrészbeszerzéseket az orosz kormány számára. Az FBI ügynökei szerdán megszállták Fishenko cégét, és 18 doboznyi bizonyítékot foglaltak le.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta az egyik orosz hírügynökségnek, hogy a vádak bűnügyi természetűek, és semmi közük titkosszolgálati tevékenységhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.