Orosz szervezet kapta az EP emberi jogi díját

A Memorial oroszországi jogvédő szervezet kapta idén a Szaharov-díjat, amelyet a demokrácia és az emberi jogok élharcosainak, a gondolatszabadság kiemelkedő szószólóinak ítél oda évente az Európai Parlament.

A szervezet - amelynek első vezetője a díj névadója, Andrej Szaharov akadémikus volt - az indoklás szerint folyamatosan küzd a szovjet utódállamokban tapasztalható jogsértések ellen.

A díjat az EP decemberi plenáris ülésén adják át - jelentette be Jerzy Buzek, az EP elnöke Strasbourgban. Az elnök külön megemlítette három aktivista, Ljudmila Alekszejeva, Oleg Orlov és Szergej Kovaljov nevét, és a díj indoklásában az a kitétel is szerepel, hogy jelképesen az emberi jogok minden oroszországi védelmezőjének szánták.

Az 50 ezer euró készpénzzel is járó díj névadója az 1975-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Andrej Szaharov (1921-1989), a szovjet hidrogénbomba "atyja", későbbi neves ellenzéki demokrata és emberi jogvédő. Az EP-díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyiségeket vagy csoportokat tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

A díjazottat az Európai Parlament képviselői választják ki, a jelöléshez mindegyiküket legalább egy teljes képviselőcsoportnak vagy 40 európai parlamenti képviselőnek kell támogatnia.

Az idei jelöltek között a háromra szűkített listán a Memorial mellett szerepelt még Izelden Abuelas palesztin orvos, aki "fáradhatatlanul munkálkodik az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélésen", valamint Dawit Isaak eritreai származású svéd újságíró, író és drámaíró, aki 2001 óta politikai bebörtönzött. Egy korábbi, még szélesebb listán rajta volt még az indiai kisebbségek jogait védelmező és előmozdító Vicente Ferrer Alapítvány, Mariam Lamizana, a női nemi szervi csonkítás elleni küzdelem élharcosa, Denis Mukwege kongói kórházalapító, Thaddeus Nguyen Van Ly, a demokrácia és a többpártrendszer mellett elkötelezett vietnami másként gondolkodó katolikus pap, Shadi Sadr iráni emberjogi ügyvéd és feminista, valamint Roberto Saviano olasz újságíró és szerző, akit az olaszországi maffia halálosan megfenyegetett a szervezett bűnözés elleni, megalkuvás nélküli küzdelme miatt.

Buzek a mostani győztes bejelentésekor annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy kellő szólásszabadságot kapjanak mindazok, akik az emberi jogok védelméért emelik fel szavukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.