Putyin mamelukjai kiszavazták ellenzéki kollégájukat a dumából

Példátlan gyorsasággal zárták ki az orosz parlamentből Gennagyij Gudkovot. Az ellenzéki képviselő ellen a tiltott üzleti tevékenység ügyében még tart a vizsgálódás, ezért is meglepő, hogy a kormánytöbbség nem egyszerűen a mentelmi jog felfüggesztéséről, hanem a mandátum megfosztásáról döntött. Gudkov 2007-ig még Putyin pártjának képviselője volt, most úgy véli, az ellene indított eljárás a Kreml politikai bosszúja az elmúlt év során mind aktívabb ellenzéki szereplésekért.

Váratlan gyorsasággal teljesítette az ügyészség kérését az orosz parlament. Pénteken a Duma az Egységes Oroszország által biztosított egyszerű többséggel úgy döntött, megfosztja mandátumától az ellenzéki Méltányos Oroszország (SZR) egyik képviselőjét, aki a Nyomozati Hatóság (SZK) szerint jogállásával ellentétesen üzleti tevékenységet folytat. Gennagyij Gudkov válaszában a parlament eljárását a harmincas évek sztálini módszereihez hasonlította, majd beszéde végén, miután mikrofonját lekeverték, rövid káromkodással küldte el a kormánypártot.

Gennagyij Gudkovnak négy másodperce maradt a Dumában
Member of the Just Russia political party Gennady Gudkov makes a speech during a session of the Duma, Russia's lower house of parliament, in Moscow September 14, 2012. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS)

Gudkov esetében meglepő, hogy az SZK sajtóhírek szerint csak a mentelmi jog felfüggesztését kérte, ám a Jurij Csajka vezette ügyészség már a mandátum megfosztásának igényét fogalmazta meg a parlamentnek küldött iratokban.

Az SZR és a Gudkov elleni eljárást szintén elutasító Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) tagjai szerint bírósági ítélet nélkül egyenesen törvénytelen is a kizárás, legfeljebb a mentelmi jog felfüggesztéséről lehetett volna szó. (Igaz, hasonlóra már volt példa: 1996-ban a parlament még az ügyészség kérésének beérkezése előtt megfosztotta mandátumától Szergej Mavrodit, akit az ügyészség pénzügyi piramis létrehozásával vádolt. A körözött férfit csak 2003-ban fogták el, majd ítélték el négy évre.) Szokatlan, hogy a kizárás után sem siet az SZK a vádemeléssel: a vizsgálatot jövő hétig meghosszabbították.

– Az eredmények alapján születik döntés a vádemelésről vagy annak elutasításáról – nyilatkozta a szavazás után a parlamentben az SZK helyettes vezetője, Jelena Leonyenko, közölte a Ria Novosztyi.

Az SZK kivárása alátámasztja azokat az ellenzéki aggályokat, amelyek szerint nincs meggyőző bizonyíték, amely alapján igazolható lenne a duma döntése. A kritikusok úgy vélik: így egész egyszerűen leválthatja a parlament ellenzéki képviselőit a kormánytöbbség. – Veszélyes fegyvert vett elő a parlament, amelyet bármikor be lehet ezután vetni – nyilatkozta a Ria Novosztyinak Vlagyimir Szlatyinov politológus. Szerinte az is a politikai motiváció gyanúját erősíti, hogy a parlamentnek épp Gudkov ellenzéki aktivizálódása után szúrt szemet, hogy a képviselőnek üzleti érdekeltségei is léteznek.

Pedig vállalkozói tevékenysége nem volt titok: a KGB megszűnéséig az állambiztonsági szolgálatot erősítő politikus a Szovjetunió megszűnése után létrehozta az egyik legnagyobb őrző-védő céget, amely jelentős részben a KGB-ből verbuválta tagjait. Gudkov – akinek egyik fia szintén az SZR parlamenti képviselője – 2001-ben ugyan lemondott a cég elnöki tisztéről, ám tulajdonosi pozícióit megőrizte. Felesége pedig hivatalosan is a cég alkalmazásában maradt. A kizáráshoz azonban nem ez a cég, hanem egy bulgáriai beruházással kapcsolatos vád vezetett: egy állítólagos bulgáriai üzletfele, Ivajlo Zartov vallott a politikus befektetéseiről, ami alapján adómegkerülést is gyanítanak a hatóságok. Gudkov szerint a több országban is elítélt Zartov pusztán egy sértett rosszakarója.

Gudkov – aki 2007-ig az akkor Vlagyimir Putyin elnök vezette Egységes Oroszország (JeR) frakciójában ült – maga is úgy véli, hogy az ellene indított eljárás a Kreml politikai bosszúja az elmúlt év során mind aktívabb ellenzéki szereplésekért. Az 56 éves politikus résztvevője volt a JeR győzelmét vitatott eszközökkel biztosító parlamenti választás utáni utcai tiltakozásoknak, amelyek a Putyin győzelmét hozó márciusi elnökválasztásig folytatódtak. Itt Gudkov a parlament feloszlatását követelte, felvetve, hogy ő ezért kész akár saját mandátumáról is lemondani.

A JeR szerint Gudkov ügye csupán a korrupció elleni harc része, nincs szó politikai bosszúról. A történet csak azt bizonyítja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő.

– Méghogy leszámolás? Talán börtönbe zárják, eltiltják a politikai tevékenységtől, elveszik a vagyonát? – idézte Andrej Iszajevet a Rosszijszkaja Gazeta. A kormánypárt vezetőségi tagja így folytatta: – Csupán elveszik a mandátumát. Így mindössze annyi történik, hogy visszatérhet abba a helyzetbe, amelyben az ország 140 millió állampolgára él, a teremben ülő 450 ember kivételével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.