Orosz rakétarendszer Abháziában

Oroszország Sz-300 típusú rakétakomplexumot telepített a Grúziától elszakadt Abháziába az ott lévő orosz katonai támaszpont, továbbá a terület légvédelmének biztosítására - jelentette be szerdán Alekszandr Zelin vezérezredes, az orosz légierő főparancsnoka.

Közlését azzal pontosította, hogy az ugyancsak Grúziától elszakadt Dél-Oszétia megfelelő légvédelme is biztosított, de más eszközökkel. Mint mondta, a légvédelem megsemmisít minden gépet, amely megsérti Abházia, vagy Dél-Oszétia légterét. Az Sz-300 (NATO-kódjele: SA-10, Grumble) nagy hatótávolságú föld-levegő rakéta komplexum, amelyet 1979-ben állítottak hadrendbe Oroszországban. Első típusa óta számos továbbfejlesztett változata jelent meg, s ezeket a világon ma hadrendben lévő, hasonló fegyverek között a legjobbak között tartják számon.

Abházia és Dél-Oszétia de facto a kilencvenes évek elején szakadt el Grúziától több háború során, de függetlenségét hivatalosan a két évvel ezelőtt, egy augusztus 8-i grúz támadással megkezdődött háború nyomán kiáltotta ki. Oroszország beavatkozott a küzdelembe, alig néhány nap alatt kiszorította a grúz erőket a két területről, majd elismerte mind Abházia, mind Dél-Oszétia függetlenségét. Az orosz elismeréshez azóta mindössze Nicaragua, Venezuela és Nauru csatlakozott. A világ legtöbb országa, ezen belül az Európai Unió és a NATO tagállamai szerint az orosz katonai jelenlét Dél-Oszétiában és Abháziában sérti Grúzia területi épségét, Grúzia pedig mindkét területet az ország elidegeníthetetlen részének tekinti.

Az orosz kormány szerdán egyébként jóváhagyta a Abháziába vezető határátkelőhelyekről kidolgozott kétoldalú megállapodást, amelynek  értelmében a teljes forgalom Adlernál lépi át a határt. A kormány megbízást adott a megállapodás aláírására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.