Orosz oligarchára is vadásznak a káliumbotrányban

Büntetőeljárást indítottak és nemzetközi körözést adtak ki a belorusz hatóságok a mahacskalai Anzsi futballklub tulajdonosaként is ismert orosz oligarcha, a Kremllel is jó kapcsolatokat ápoló Szulejman Kerimov ellen.

A Forbes amerikai gazdasági magazin által a leggazdagabb orosz üzletemberekről összeállított listán 7,1 milliárd dolláros vagyonával a huszadik helyen szereplő mágnást az Uralkalij műtrágyagyártó vállalat legnagyobb tulajdonosaként akarják felelősségre vonni, ügyvédje szerint azonban politikai indítékok húzódnak meg az ügy mögött. Egyebek közt hatalommal és befolyással való visszaélés, a belorusz adószabályok megsértése a vád, és ezért akár tíz év börtön és vagyonelkobzás is kiszabható az oligarchára, aki Dagesztán képviseletében az orosz parlament felsőházának is tagja.

Azt róják fel neki, hogy az Uralkalij még júliusban úgy határozott, kiszáll a Belaruszkalij belorusz állami társasággal alkotott vegyes vállalatból, a BKK-ból, amely mindkét cég termékeit forgalmazza, így meghatározó világpiaci szerepet játszik. A döntés után egyetlen nap alatt több mint negyedével esett a BKK részvényeinek árfolyama, és szakértők szerint csökkenni fog a káliumműtrágya világpiaci ára is.

Minszkben így előre eltervezett összeesküvést látnak az üzleti lépésben. Az Uralkalij vezérigazgatóját, Vlagyiszlav Baumgertnert a múlt héten őrizetbe is vették, méghozzá az után, hogy a belorusz miniszterelnök meghívására Minszkbe utazott és ott tárgyalt is a kormányfővel. A letartóztatás után néhány nappal a Kreml is az üzletember szabadon bocsátását követelte. Oroszországban válaszul korlátozták a sertéshús-behozatalt Belaruszból és bejelentették, hogy – igaz, hivatalosan a vezeték elengedhetetlen karbantartása miatt – csökkentik az oda szállított kőolaj mennyiségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.