Orosz nagykövet: a hadsereg célba veheti Romániát

„Szerencsétlen” elszólásnak nevezte a román külügyminiszter pénteken az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetének előző napi nyilatkozatát, miszerint a romániai Deveseluba telepítendő rakétavédelmi üteg „célponttá válhat Oroszország számára”.

Oleg Malginov a Romania Libera című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: az amerikai rakétapajzs kiterjesztése Romániába Moszkva számára érthetetlen és elfogadhatatlan, ezért Oroszország potenciális fenyegetést lát benne. Leszögezte: a deveselui létesítmény célponttá válhat, ha Oroszország úgy értékeli, hogy az ottani rakéták célpontjává vált; Moszkva garanciákat akar arra nézve, hogy a rakétatelepítés célpontja nem az orosz stratégiai arzenál.

A román külügyminiszter szerint Romániának nem kell tartania orosz támadástól, mivel a rakétapajzs kizárólag védelmi célt szolgál. Titus Corlatean hangsúlyozta: Románia jó kapcsolatokra törekszik Moszkvával, ezért nem akar a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani Malginov „szerencsétlen” nyilatkozatának. Úgy vélte ugyanakkor, hogy „nagykövet nem követ el ilyen hibát”, Malginov vélhetően utasításra mondta, amit mondott. Ezért szükségét látja egy tisztázó megbeszélésnek az orosz diplomatával.

Az Egyesült Államok 2011-ben kötött megállapodást Bukaresttel, amelynek értelmében a dél-romániai Caracal közelében lévő Deveselu légitámaszpontra mozgó indítóállású SM-3 elfogó rakétákat telepítenek, amelyeknek nincs robbanófejük, hanem az ütközés erejével semmisítik meg az ellenséges ballisztikus rakétákat. A bázison 150-200 amerikai katona, illetve polgári alkalmazott is lesz a tervek szerint 2015-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.