Orosz kémnek állítanák be Snowdent

Két amerikai politikus azzal vádolja Edward Snowdent, a lehallgatási botrányt kirobbantó egykori titkosszolgálati alkalmazottat, hogy már korábban is együttműködött az orosz titkosszolgálatokkal. Az FBI szerint azonban erre továbbra sincs bizonyíték, a jelenleg Oroszországban átmeneti menedékjogot nyert Snowden egyedül követte el tettét.

Mike Rogers republikánus honatya, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke a CBS tévécsatornának azonban úgy nyilatkozott: "Szerintem van annak oka, hogy egy moszkvai ügynök szerető karjaiban kötött ki." Állítását semmivel sem támasztotta alá, bizonyítani nem tudja. Ám úgy véli: Snowden egyedül, külföldi titkosszolgálat segítsége nélkül nem tudta volna végrehajtani a sokmillió titkos dokumentum eltulajdonítását és a szökést Hong Kongba.

Már Snowden első leleplezései óta fel-felreppennek a pletykák, hogy esetleg külföldi titkosszolgálatoknak dolgozik, ám a The New York Times kérdésére az FBI tegnap közölte: továbbra is az a következtetésük, hogy az egykori NSA-alkalmazottnak nem segített senki. (A nyomozás egyébként még zajlik.)

Rogers azzal érvel: Snowden katonai dokumentumokat is ellopott, aminek semmi köze sincs a lehallgatásokhoz vagy digitális megfigyeléshez. Snowden azonban állítja - és ezt a tőle adatokat kapott sajtótermékek vezetői is megerősítették - hogy a nemzetbiztonságra ártalmas adatokat nem hoz nyilvánosságra. Igaz, az amerikai titkosszolgálatok feltételezik: a kínai és az orosz hírszerzők hozzáfértek a Snowden által ellopott dokumentumokhoz, ami akár úgy is történhetett, hogy ő maga nem tudott róla. 

Később Dianne Feinsteint, a Szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnökét is megkérdezték a Rogers által megfogalmazott vádakról. A botrány kirobbanása óta a titkosszolgálatok gyakorlatát védelmező szenátor asszony szerint Snowden "kaphatott segítséget" az oroszoktól, ám "ezt ezen a ponton nem tudjuk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.