Orosz katonai bázis nyílik Abháziában

Abháziában orosz katonai támaszpontot létesítenek - erről írtak alá megállapodást Dmitrij Medvegyev orosz és Szergej Bagaps abház elnök jelenlétében szerdán Moszkvában, Bagaps első hivatalos látogatása alkalmából. A grúz parlament elnöke szerint egyszerű megszállásról van szó.

A támaszpont központja a katonai együttműködésről tavaly szeptemberben megkötött megállapodás alapján Gudautában épül fel,   és ott 1700 orosz katona állomásozik majd. Garri Kupalba, a Grúziától elszakadt Abházia védelmi miniszter-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy a támaszpont Abházia több pontjára kiterjed majd,  építése hamarosan megkezdődik, és összesen 3000 katonának ad majd helyet, köztük az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőregységeinek.

A 49 évre szóló megállapodás szerint Oroszország lehetőséget kap a támaszpont infrastruktúrájának építésére, használatára és fejlesztésére, s a dokumentum lehetőséget nyújt a későbbi, 15 éves periódusokra szóló, automatikus hosszabbításokra. A támaszpont felszerelésében gyalogsági harci járműveket, páncélozott csapatszállító járműveket és csekély számú T-62 típusú páncélost, továbbá a támaszpont és a gudautai repülőtér védelmére S-300 típusú rakétakomplexumokat irányoztak elő. Korábbi közlés szerint az Abháziában állomásozó orosz katonák létszáma kétszeresére növelhető. A dokumentum együttműködést irányoz elő a tengeri közlekedés és a tengeri biztonság haditengerészet által megoldandó kérdéseiben is.

Moszkva és Szuhumi tavaly áprilisban megállapodott a határok közös védelméről is, amit orosz határőrök látnak el, s ez éles bírálatokat váltott ki Nyugaton. Ott ugyanis egyetlen ország sem ismeri el Abháziát független államnak, ezért az Egyesült Államok és a NATO tagállamai az abháziai orosz katonai jelenlétet Grúzia területi épsége megsértésének tekintik. Grúzia jogsértőnek minősítette a bázis létrehozásának szándékát. – Abházia és Dél-Oszétia Grúzia területéhez tartozik, és a külföldi katonák ottani állomásoztatása nem más, mint megszállás” – hangsúlyozta újságíróknak David Bakradze, a grúziai parlament elnöke.

A két terület a Szovjetunió széthullása után, a kilencvenes évek elején vívott több háború során szakadt el Grúziától, s azóta de facto önálló életet élt. Grúzia azonban 2008 augusztusában megtámadta Dél-Oszétiát, s Moszkva kemény katonai fellépéssel reagált. A rövid háború után Oroszország elismerte mindkét terület függetlenségét, de mindeddig csupán Nicaragia, Venezuela és Nauru követte ebben.

A két elnök találkozóján  gazdasági kérdésekről is szó volt. Medvegyev a megbeszélés után újságíróknak elégedetten szólt a gazdasági kapcsolatok alakulásáról és azt mondta, a létrejött megállapodások lehetőséget nyújtanak Abháziának arra, hogy önálló államként fejlődjön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.