Orosz–izraeli alku Szíriáról?

Oroszország nem szállít Sz-300-as légvédelmi rendszereket Szíriának, Izrael pedig cserébe tartózkodik a szíriai légicsapásoktól - állította vasárnap magas rangú orosz tisztségviselőkre hivatkozva az izraeli média.

Megállapodáshoz vezetett a május közepi Szocsiban megrendezett találkozó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között: az oroszok nem szállítják le Bassár el-Aszad szíriai elnöknek az SZ-300-as fejlett légvédelmi rendszert, mert attól tartanak, hogy az illetéktelen kezekbe kerülhet, és bevethetnék Izrael légterében polgári repülőgépek ellen is. Az egyezmény legfőbb oka az orosz aggodalom az Izraelben élő milliós orosz közösségért, amely meghatározza Moszkva Jeruzsálemhez fűződő viszonyát - állította a név nélkül nyilatkozó forrás.

Vasárnap minden mértékadó izraeli médium ismertette az orosz illetékesnek a londoni Sunday Times című lappal megosztott értesülését az orosz fegyverszállítás lemondásáról, de a megállapodást Jeruzsálemben cáfolták.  „Ez a történet valóságtól elrugaszkodott mese. Nem volt egyezség Putyin és Netanjahu között, mindez fantázia” - közölte egy izraeli kormányzati illetékes a Jediót Ahronót című lap hírportáljával, a ynettel. „Csak az idő fogja megmondani, hogy mi az igazság” - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.