Orosz hadihajók Szíriában

Moszkva szerint pusztán a készletek feltöltése, Damaszkusz szerint pedig Oroszország baráti támogatása áll az orosz hadiflotta öt egységének tartúszi megjelenése mögött.

A SANA szíriai hírügynökség szerint az orosz kezelésben lévő tartúszi bázis közelében lehorgonyzott Kuznyecov admirális repülőgép-hordozó és a közvetlenül behajózó kisebb egységek több napon át a bázison maradnak, ám orosz források szerint a hajók a vasárnapi érkezés után kedd hajnalra már el is hagyják a szíriai partokat. A negyven éve létező, az elmúlt húsz évben visszafogottan használt, 50 katonával fenntartott bázison az orosz hajók megjelenése mindenképpen jelzésértékű: Moszkva alapvetően kiáll Bassár el-Aszad rezsimje mellett – Pekinggel együtt megakadályozva, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíria elleni szankciókról, például fegyverembargóról határozzon –, bár többször elítélte a szíriai hadsereg bevetését az ellenzéki tüntetők tíz hónapja tartó megmozdulásain. (Az ENSZ szerint a zavargások eddig ötezer civil életét követelték az arab országban.)

Moszkva ezzel nyíltan a „líbiai forgatókönyv” megismétlését akarja megakadályozni, azt állítva, hogy a NATO túllépte a meghatalmazását, amikor légierejével egyértelműen a Moammer Kadhafi ellen felkelők oldalán avatkozott be, a civil lakosság védelmére hivatkozva.

A tartúszi bázis – amelynek bővítését Moszkva idén akarja megvalósítani – az orosz flotta egyetlen bázisa a Független Államok Közösségének területén kívül. Szíria az utolsó stabil partnere Oroszországnak a térségben, ráadásul a szovjet technológiára épülő szíriai hadsereg jelentős felvásárlója az orosz haditechnikának: a tankokra, vadászgépekre, rakétákra vonatkozó szerződések összértéke 2,5 milliárd dollár. Emellett Szíria egy 2007-es szerződés nyomán decemberben jutott 300 millió dollár értékben a tengerpart biztosítását erősítő Bástya (Basztyion) védelmi rendszerhez, a hozzá való Rubin (Jahont) szárnyas rakétákkal együtt, amelyek Damaszkusz reményei szerint sikeresen hárítanának el egy esetleges nyugati beavatkozást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.