Orosz fegyvernepper szállíthatott Kadhafinak

Letartóztatták azt a fegyverkereskedőt, aki a gyanú szerint fegyverekkel látta el a líbiai polgárháború alatt a Kadhafihoz hű erőket.

A Moammer Kadhafi egykori titkosszsolgálatának tripoli központjában talált felvételek bizonyítják, hogy brit tisztviselők figyelmeztették a líbiai rezsimet 2003-ban, hogy ne vásároljanak az orosz fegyverkereskedőtől, Viktor Bout-tól. A hírhedt fegyverneppert múlt héten tartóztatták le New Yorkban, szövetségi összeesküvés vádjával, írja az AP.

A gyanusított Boutot itt egy thai bíróságra kísérik épp, még 2010-ben.
Suspected Russian arms dealer Viktor Bout gestures as he arrives at a Bangkok criminal court October 5, 2010. A Thai court on Tuesday dismissed charges of money-laundering and wire fraud against Bout, bringing him a step closer to extradition to the United States. The 43-year-old former Soviet air force officer known as the "Merchant of Death" faces U.S. accusations of trafficking arms since the 1990s to dictators and conflict zones in Africa, South America and the Middle East . REUTERS/Sukree Sukplang (THAILAND - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)

A dokumentumok arra utalnak, hogy akkoriban Bout megpróbált terjeszkedni, és úgy gondolta, Líbia jó piaca lehet árujának. Kérdés, hogy sikerült-e a terve, és ha igen, milyen szerepet játszott abban, hogy a Kadhafihoz hű katonáknak mindig volt elégséges fegyvere a líbiai polgárháborúban.

Az amerikai kormány és szövetségesei fegyverszakértőket küldtek Líbiába, hogy megvizsgálják azokat a látszólag orosz gyártmányúnak kinéző légvédelmi fegyvereket és egyéb lőszerkészletet. Ha kiderül, honnan érkeztek a fegyverek, akkor azt is jobban fogják tudni, milyen eszközöket kell még keresniük.

 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.