Orosz „hajógyilkosok” Damaszkusznak

Nemcsak légvédelmi rakétákat, hanem hadihajók ellen bevethető, korszerű robotrepülőgépeket is szállít Oroszország Szíriának – derül ki a New York Times jelentéséből.

A hír szerint Moszkva egy még 2007-ben kötött szerződés alapján Jahont típusú fegyverrendszerekkel látja el Bassár el-Aszad elnök rezsimjét. A szakértők igazi „hajógyilkosnak” tartják ezeket a mintegy 300 kilométer hatósugarú, mobil kilövőállásról indítható rakétákat, amelyeket a radarok csak nehezen tudnak érzékelni, rádióvezérlésüket pedig nem lehet megzavarni.

Gomolygó füst a nagy szír kikötőváros, Latakia felett 2011-ben. Az orszok nem értik, miért jelent szenzációt a fegyverszállítmány
Smoke rises in the city of Latakia August 14, 2011. Syrian tanks and navy ships shelled the main Mediterranean port city of Latakia on Sunday, residents and rights groups said, killing 24 people as President Bashar al-Assad's forces launched an offensive by land and sea to crush protests against his rule. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

E fegyverek lehetővé teszik Damaszkusz számára, hogy visszaverjen minden olyan kísérletet, amely a kormányellenes lázadók megerősítését célozza. Oroszország ugyanis a jelek szerint mindenképpen meg akarja akadályozni a nemzetközi beavatkozást. Erre utal az is, hogy a Csendes-óceáni Flotta állományából hadihajók érkeztek a Földközi-tengerre, és vezérük, a Pantyelejev admirálisról elnevezett tengeralattjáró-romboló pénteken nem hivatalos látogatásra befutott a ciprusi Limaszol kikötőjébe. Az orosz haditengerészet folyamatos járőrözést, állandó jelenlétet tervez a térségben, ahol a szíriai Tartuszban támaszpontot működtet.

Izraelt ugyanakkor az a lehetőség is nyugtalanítja, hogy az orosz fegyverekből juthat a Hezbollah libanoni radikális síita mozgalomnak, amely a Maariv izraeli naplap értesülése szerint iráni kérésre hétezer katonát küld a szíriai elnök hatalmának megvédésére.

A Jahont-ügyletről az orosz külügyminiszter is nyilatkozott, miután pénteken Szocsiban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral éppen a szíriai rendezés esélyeiről tárgyalt. Nem érti, sajtó miért faragott szenzációt az ügyből - mondta Szergej Lavrov. Szavai szerint Moszkva sohasem titkolta, hogy fegyvereket szállít Damaszkusznak, ám ezek kizárólag védelmi eszközök, nem sértenek semmilyen nemzetközi egyezményt, és nem borítják fel az erőegyensúlyt a régióban, nem biztosítanak fölényt a szíriai kormányerőknek a lázadókkal szemben.

Lavrov a Ban Ki Munnal folytatott eszmecsere után kijelentette, hogy Moszkva azt szeretné, ha az ENSZ égisze alatt rendeznék meg azt a szíriai nemzetközi békekonferenciát, amelyet Oroszország és az Egyesült Államok együtt kezdeményezett. Azt még nem tudni, hogy mikor tartják meg az eredetileg május végére tervezett tanácskozást, de mind a világszervezet főtitkára, mind vendéglátója úgy nyilatkozott, hogy „minél előbb, annál jobb”.

Ezzel párhuzamosan a Financial Times arról írt, hogy Katar dollármilliárdokkal támogatja a szír felkelőket. A brit lap szerint Doha a politikai menekültek és családjuk számára éves szinten mintegy 50 ezer dollárt fizetett ki a humanitárius segélynyújtás mellett, és a forradalom két éve alatt összesen mintegy hárommilliárd dollárt költött a közel-keleti országra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.