Orosz repülőgép-hordozót követ egy brit romboló

Orosz repülőgép-hordozót követ a brit partok közelében a brit királyi haditengerészet egyik rombolója; az elmúlt időszak eseményei növelték az orosz katonai aktivitással kapcsolatos éberséget.
A londoni védelmi minisztérium csütörtöki közlése szerint a Dragon nevű romboló a Kuznyecov tengernagy nevű orosz hordozó vezette kötelék mozgását figyeli. A tárca szóvivője szerint az orosz kötelék a brit területi vizek határa közelében hajózik.

Alig néhány héten belül ez a harmadik ilyen jellegű mozgósítás brit részről.

Két hete vadászgépek szálltak fel a brit királyi légierő (RAF) egyik skóciai támaszpontjáról, miután a brit légvédelem két közeledő orosz katonai repülőgépet észlelt.

A brit védelmi minisztérium akkori bejelentése szerint a Typhoon típusú harci repülőgépek az északkelet-skóciai St. Andrews mellett működő támaszpontról szálltak fel. A két orosz gép Skócia északi partjaihoz közelített, de a brit vadászgépek felszállása után nem sokkal távoztak.

Az orosz repülők nem léptek be a brit légtérbe, végig a nemzetközi légtérben haladtak, "amihez egyébként minden jogosultságuk megvolt" - hangsúlyozta akkori közleményében brit védelmi minisztérium szóvivője.

Hozzátette: orosz katonai repülőgépek korábban sem léptek be soha engedély nélkül Nagy-Britannia légterébe.

Ezzel az incidenssel egy időben a most is mozgósított Dragon a Kulakov altengernagy nevű orosz romboló mozgását követte Skócia északi partjainál.

Philip Hammond brit védelmi miniszter e fejleményekről a BBC-nek kijelentette: az elmúlt időszak eseményei növelték az orosz katonai aktivitással kapcsolatos éberséget. Hammond hozzátette ugyanakkor, hogy "mindig is rutinszerű gyakorlat volt" az olyan orosz légi és haditengerészeti járművek befogása, azonosítása és kísérése, amelyek a brit "érdekövezethez" tartozó nemzetközi légtérben vagy vizeken haladnak át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.