Orosz páncélosok hatoltak be Ukrajnába

Átlépte az ukrán határt egy orosz páncélos menetoszlop helyi idő szerint csütörtök este - közölte több, nyugati újságíró szemtanúra hivatkozva a Business Insider. A járművek korábban azt a teherautó-konvojt kísérték, amelyről Moszkva állítja, kizárólag humanitárius segélyt szállítanak az ukrán erők által ostromlott Donyeck civil lakosságának.
23 páncélost számoltak a nyugati újságírók
23 páncélost számoltak a nyugati újságírók
Maxim Zmeyev / Reuters
Több nyugati újságíró szeme láttára kelt át az ukrán határon egy orosz páncélozott szállító harcjárművekből álló menetoszlop csütörtökön este - írja a New York-i székhelyű hírportál. A határon keresztüli orosz csapatmozgások igazolni látszanak azt a kijevi állítást, miszerint Moszkva aktív támogatást nyújt az oroszbarát felkelőknek a polgárháború sújtotta Kelet-Ukrajnában. A 23 páncélos kíséretében haladó egyéb katonai járműveken kivétel nélkül orosz rendszámtáblát lehetett látni, magukon a PSZH-kon nem láttak jelzést.

A menetoszlop korábban azt a teherautó-konvojt kísérte, amely szintén vitát váltott ki Moszkva és Kijev között. A 262, fehérre festett, jelzést nem viselő tehergépkocsiról az oroszok azt állítják, a Nemzetközi Vöröskereszt égisze alatt humanitárius segélyt szállít a harcok miatt csapdába esett és ellátás nélkül maradt donyecki civil lakosságnak. Az ukrán vezetés azonban meg van győződve arról, hogy a segély valójában a felkelőknek szánt fegyverszállítmány, ezért eddig nem engedték átlépni a határt, és azt javasolták, független ENSZ-ellenőrök vizsgálják át a szállítmányt. A Vöröskereszt is jelezte: nincs információjuk arról, mit szállítanak a teherautók, így semmiképpen sem tekinthető a szervezethez köthető akciónak a mostani.

Az incidens egyébként éppen annál az izvarinei határátkelőhelynél történt, amelyen keresztül az ukrán gyanú szerint az oroszbarát felkelők eltüntették Ukrajnából a Malaysia Airlines 17-es járatának júliusi lelövésekor használt BUK rakétaegységet.

A segélykonvoj feltartóztatása után a páncélos menetoszlop megvárta, hogy besötétedjen, majd a fényszórók felkapcsolása nélkül átkelt az ukrán határon. A jelenetet végignéző, és azt Twitteren közvetítő brit újságíró szerint azonban aligha invázióról van szó. Sokkal valószínűbb, hogy Moszkva egyfajta utánpótlási útvonalat akar létrehozni az ukrán erők által csaknem teljesen körbezárt, és az utóbbi hetekben mind nagyobb veszteségeket elszenvedő donyecki és luhanszki felkelőknek, így a lehető legkisebb közvetlen részvétellel folytathatja a szeparatista erők fegyverzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.