Orosz-NATO enyhülés

Újra felvette a diplomáciai kapcsolatokat Oroszország és a NATO. Az észak-atlanti szervezet még augusztusban fagyasztotta be a kommunikációt, miután Oroszország lerohanta Grúziát.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben találkozott Dmitrij Rogozin orosz NATO-nagykövettel, és ezzel újraindult az észak-atlanti szervezet és Moszkva politikai szintű párbeszéde, amelyet az augusztusi orosz-grúz háború nyomán fagyasztott be a szövetség.

Brüsszelben - függetlenül az ötnapos háború közvetlen kiváltó okától, a déloszét főváros grúz bombázásától - elfogadhatatlannak ítélték, hogy az oroszok elfoglalták Grúzia egy részét, valamint elismerték a szakadár Dél-Oszétia és Abházia Grúziától való függetlenségét. Arra a következtetésre jutottak, hogy az atlanti szervezet nem tehet úgy, mintha semmi nem történt volna, ezért határozatlan időre felfüggesztették a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti, illetve annál magasabb szintű ülésezését. Beosztott diplomaták szintjén ekkor sem szakadt meg a kapcsolattartás.

Miután a Nicolas Sarkozy francia államfő - az EU soros elnöke - közvetítésével létrejött orosz-grúz tűzszüneti megállapodás alapján az oroszok jórészt visszavonták erőiket az augusztus 7-ikei vonalak mögé, majd pedig az Európai Unió az EU-orosz tárgyalások felújítása mellett döntött, a NATO-külügyminiszterek december elején elhatározták: először csak informális jelleggel, de újrakezdik az oroszokkal a politikai párbeszédet. Ennek első lépése történt most meg, abban a formában, hogy Jaap de Hoop Scheffer és Dmitrij Rogozin "kötetlen" találkozón együtt ebédelt.

A NATO részéről azt mondják, hogy a főtitkár egyelőre csupán fel kívánta mérni, milyen esélyek vannak a további dialógusra Moszkvával, és majd tájékoztatja a tagországokat a tapasztalatairól. Orosz részről azonban a múlt héten már nem is informális, hanem munkajellegűnek minősítették a főtitkár és a nagykövet tervezett találkozóját.

Kurt Volker amerikai NATO-nagykövet csütörtökön úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok építő szellemű kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, de azt várja Moszkvától, hogy a NATO korszerű, XXI. századi partnereként viselkedjék.

A NATO-külügyminiszterek december 3-ikán és 4-ikén tartott brüsszeli tanácskozásán nem csak az dőlt el, hogy újrakezdik az oroszokkal a politikai párbeszédet, hanem az is, hogy Grúzia és Ukrajna egyelőre nem kap meghívást a NATO-tagság előszobájának tekintett tagsági cselekvési terv (MAP) keretei közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.