Orosz-moldovai borháború

Elfogadhatatlannak nevezte az EU bővítési biztosa, hogy Oroszország fenyegetéssel igyekszik távol tartani a közösségtől azokat a szovjet utódállamokat, amelyek szorosabb kapcsolatra törekednek Brüsszellel.

Stefan Füle annak kapcsán nyilatkozott, hogy Moszkvában importtilalmat rendeltek el a moldovai borászati termékekre. A lépést minőségi kifogásokkal indokolta a fogyasztóvédelmi hatóság első embere, Gennagyij Onyiscsenko országos tiszti főorvos, akinek nevéhez több hasonló, nyilvánvalóan politikai indíttatású intézkedés is fűződik. Már három évvel a 2008. augusztusi grúz–orosz háború előtt bojkottot hirdetett például a kaukázusi ország boraira, Belaruszt pedig több alkalommal is a hús- és tejtermékek behozatalának általa elrendelt korlátozásával igyekeztek megregulázni.

A Moldovát sújtó mostani intézkedés hátterében valószínűleg az áll, hogy az ország november végén társulási szerződés aláírására készül az EU-val. Stefan Füle kifogásolt mindenfajta nyomásgyakorlást, mondván, „a XXI. században, kontinensünkön nem így kellene működniük a nemzetközi kapcsolatoknak”, és azt is hangoztatta, hogy a tervezett társulási szerződések nem ártanak Oroszországnak, sőt még is profitálhat belőlük.

Moszkvában azonban nem így gondolják. Azt szeretnék, ha a szovjet utódállamok Európa helyett az Oroszország, Kazahsztán és Belarusz alkotta vámunióhoz, majd a tervek szerint abból – sok vonatkozásban az EU mintájára – kialakuló Eurázsiai Unióhoz csatlakoznának.

Néhány hete az ugyancsak uniós társulásra készülő Ukrajnával az import megnehezítésével érzékeltették, mihez vezethetne, ha végül Brüsszelt választaná, az örmény államfő pedig orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásai után nemrég be is jelentette: országa a vámuniót választja.

Moldova valószínűleg kitart uniós integrációs tervei mellett, de a borbojkottról tárgyalni akar Oroszországgal. Merthogy a legutóbbi, 2005-ben életbe léptetett, hasonló orosz intézkedés egy éve alatt nemcsak az ágazatot küldte padlóra, hanem az ország egész gazdaságát megingatta. A moldovai borászati termékek 60 százalékát ugyanis Oroszországba és más szovjet utódállamokba exportálják. Csak tizedük kerül az EU-ba. Így legfeljebb enyhíthet a gondokon, hogy Románia már jelezte: növelni készül moldovai borimportját, Füle pedig uniós szinten is hasonló intézkedést helyezett kilátásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.