Zsákutcába jutottak az orosz-ukrán tárgyalások

Megrekedtek a délkelet-ukrajnai fegyveres szembenállás rendezését célzó nem hivatalos orosz-ukrán egyeztetések, a hivatalos tárgyalások felújítása viszont lehetetlen a tüzérség visszavonása nélkül - állapította meg a Vedomosztyi orosz napilap. A Kommerszant az orosz-ukrán diplomáciai szembenállás erősödéséről írt.

A Vedomosztyi szerint a nem hivatalos egyeztetések zsákutcába jutását jelenti, hogy Petro Porosenko ukrán elnök visszautasította orosz kollégája, Vlagyimir Putyin múlt csütörtöki békejavaslatát.

Az orosz államfő a donyecki összecsapások beszüntetésére, a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi eszközök visszavonására szólított fel, és ennek menetrendjére is javaslatot tett a Porosenkónak küldött levelében.

A Kreml javaslatának elutasítását követően felerősödött Moszkva és Kijev diplomáciai csatározása. Egymást követték az egyre csípősebb hangvételű külügyi közlemények, amelyekben mindkét fél a másikat hibáztatta a békés rendezési folyamat megakasztásáért.

Orosz katonák masíroznak Ukrajnába

Hétfőn mintegy hétszáz orosz katona lépte át a határt, amit Ukrajna érthető okokból nem néz jó szemmel. Részletek itt.

Volodimir Feszenko, a kijevi Penta politológiai központ vezetője a Vedomosztyinak nyilatkozva Putyin Porosenkóhoz intézett levelét a donyecki felkelők akciójának információs elfedésére tett kísérletnek nevezte. A nyilvánosságra hozatallal azt a látszatot akarták kelteni Moszkvában, hogy 'lám, éppen Ukrajna utasítja el a béketervet'.

Egy másik ukrán politológus, Dmitro Pomarancsuk logikusnak tartja Porosenko reagálását Putyin javaslatára, miután Kijev, amely az Európai Unió, a NATO, az Egyesült Államok, Kanada támogatását is maga mögött tudja, velük egyeztet a lépéseiről. A szakértő szerint Ukrajna az eddiginél sokkal keményebb álláspontot fog ezután képviselni Oroszországgal szemben és arra törekszik, hogy a kelet-ukrajnai rendezést célzó tárgyalási forma, az úgynevezett normandiai négyek: az ukrán, az orosz, és a francia államfő, valamint a német kancellár egyeztetése elhaljon. Kijev az Európai Unió és az Egyesült Államok bevonásával tervezett, "kibővített normandiai forma" létrehozásán dolgozik.

A Kommerszant című orosz napilap cikke is arra mutat rá, hogy a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kiéleződése felerősítette Moszkva és Kijev diplomáciai szembenállását. A tekintélyes politikai-gazdasági újságnak nyilatkozó Mihajlo Pohrebinszkij ukrán politológus úgy vélekedett, az orosz-ukrán diplomáciai pengeváltás azt bizonyítja, hogy Kijev megpróbálja átvenni a kezdeményezést a béke elérésében. A szakértő bírálta az ukrán külügyminisztériumot, hogy az továbbra is agresszív retorikát használ, és hazugsággal vádolja Oroszországot. Pohrebinszkij ugyanakkor kedvezőnek tartja, hogy Moszkva és Kijev egyaránt kinyilvánították a tavaly őszi minszki megállapodások következetes betartásának fontosságát.

Az ukrán politológus szerint ugyanakkor a Donyecket, Horlivkát és más településeket ért ukrán tüzérségi támadások után Moszkvának nehéz lesz megállítani a felkelőket, és ez azt jelenti, hogy ők Mariupolt fogják támadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.