Orosz könyveket tiltottak be Ukrajnában

Az ukrán hatóságok megtiltották 38, orosz szerzők által írt olyan könyv behozatalát az országba, amely szerintük a Kreml propagandagépezete Ukrajnával szembeni információs háborújának részét képezik - adták hírül ukrán és orosz sajtóforrások.
A hatóságok magyarázata szerint így próbálják védeni az ukrán állampolgárokat a félretájékoztatástól, akadályozni az embergyűlölet, a fasizmus, az idegengyűlölet és a szeparatizmus ideológiájának terjesztését.

A betiltott könyvek a 2013 novemberében kezdődött, majd a következő év februárjában Viktor Janukovics volt ukrán elnök rezsimjének bukásához vezető kijevi Majdan-tüntetésekkel, a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezésével, a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktussal és a második világháborúban a szovjet megszállás ellen harcoló Ukrán Felkelő Hadsereggel, az UPÁ-val foglalkoznak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy több ismert szerző könyve is felkerült a tiltólistára. Közülük kiemelte a szélsőséges, nacionalista nézeteiről hírhedtté vált Eduard Limonov Harkivban született írót és politikust, valamint Szergej Dorenko krími születésű, befolyásos televíziós-rádiós újságírót. Limonov eredeti családneve Szavenko, ami szintén ukrán családnév, akárcsak a Dorenko.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.