Orosz kézen a Trump-titok

Az orosz kormánynak dolgozó hackerek bejutottak az amerikai Demokrata Párt központi szervereire, és ellopták a Donald Trumpról összeállított adatbázist, illetve elemzéseket. A The Washington Post beszámolója szerint az oroszok ezen kívül a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) teljes e-mail és chat forgalmához is hozzáfértek.

Az orosz kibertámadás Trump és Hillary Clinton kampányainak szervereire, illetve a Republikánus Párthoz közeli kampányszervezetekre is kiterjedt. A hackerek nem is csak egyszer töltötték le a számítógépes tartalmat, a DNC levelezését nagyjából egy évig figyelték. Mivel az oroszokat szemlátomást nem az adományozók adatai érdekelték, a feltételezés szerint „hagyományos" kémtevékenységről van szó. A lap azonnal le is szögezi, hogy ilyesmivel az amerikai szolgálatok is foglalkoznak, hogy előre információhoz jussanak egyes jövőbeli politikai vezetőkről.

A helyzetre jellemző, hogy a DNC által az ügyben felkért biztonsági cég, a CrowdStrike elnöke, Shawn Henry korábban a kémelhárítással is foglalkozó FBI kiberbiztonsági főnöke volt. A szakember szerint a leleplezés nem fogja eltántorítani az oroszokat: meg fognak próbálni visszajönni.

Mivel a Kreml eddig sem csinált titkot abból, hogy Trump győzelmét tartja kívánatosnak, feltehető, hogy a megszerzett adatok végül a republikánus jelölthöz is eljutnak. Szakértők szerint ez nem perdöntő, hiszen a Trumpról összehordott terhelő adatokról ő maga nyilván tud. Az viszont segítheti a felkészülését, ha előre értesül a várható támadások irányáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.