Orosz hadgyakorlatok - a lengyelek most nem aggódnak

Az orosz fekete- és Kaszpi-tengeri haditengerészetnél is hadrafoghatósági ellenőrzés, az Észak-Kaukázusban pedig rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött pénteken, egy nappal az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására már készültségbe helyezték az orosz hadsereg nagy részét ugyanilyen ellenőrzés keretében.

A Fekete-tengeri Flotta legalább 15, a Kaszpi-tengeri Flottillának pedig tucatnyi hajója futott ki a tengerre, és vadászgépek kezdtek járőrözni a határtérségben. A feladatok végrehajtásában több mint négyezer katona és 300 haditechnikai eszköz vesz részt.

Ezzel egy időben rakéta- és tüzérségi hadgyakorlat kezdődött a hadsereg észak-kaukázusi katonai körzetében mintegy ötezer katona részvételével. Felderítő feladatokat végeznek korszerű radarrendszerekkel, és többfajta, összesen mintegy ötszáz tüzérségi és rakétaüteget is bevetnek.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök váratlan harckészültség-ellenőrzést rendelt más katonai körzetekben: az augusztus 25. és 31. közötti időszakra teljes harckészültségbe helyezték a déli, valamint részlegesen a nyugati és a központi katonai körzet, az Északi Flotta, a légi- és űrerők, illetve a légideszant parancsnokságának egységeit.Az orosz fegyveres erőknél az utóbbi időben gyakoriakká váltak a hasonló ellenőrzések, júliusban például a harci és mozgósítási készséget értékelték. Márciusban a légideszantos egységeknél volt ilyen.

A csütörtöki ellenőrzés miatt - amelyet nyugati hírügynökségek általában hadgyakorlatnak neveznek - Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter magához rendelte tanácskozásra a lengyel fegyveres erők vezetőit. A megbeszélés után a tárca a nyugati országokkal szembeni nyomásgyakorlásra tett kísérletként értelmezte az orosz műveletet. Macierewicz úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy nincs ok nyugtalanságra, a helyzet megfigyelése mellett a lengyel fegyveres erők folyamatos kapcsolatban vannak szövetségeseikkel.

A témára Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter is kitért csütörtöki sajtóértekezletén. "Fontos, hogy az orosz hadgyakorlatok átláthatóak legyenek, (...) hogy ne gyakoroljanak más államok iránt agresszív műveleteket" - mondta, elismerve: "a hadseregek azért léteznek, hogy védelemképesek legyenek, és a világ minden hadseregének joga, hogy gyakorlatot tartson".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.