Orosz hackerek leplezték le a doppingoló amerikai sztársportolókat

Az orosz Fancy Bears hackercsoport azt állítja, feltörték a Nemzetközi Antidopping Szövetség (WADA) szerverét, és bizalmas adatokhoz fértek hozzá, amikből kiderült, hogy több amerikai sportoló, köztük a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles és Serena Williams is megúszta, hogy tiltott szereket használt.

A WADA közleményben reagált a történtekre, megerősítették, hogy az orosz hackerek valóban kényes információkhoz jutottak hozzá. A WADA vezetője, Olivier Niggli sajnálatát fejezte ki, hogy élsportolók bizalmas, orvosi adatai kerültek nyilvánosságra, és azt mondta, tisztában van azzal, mekkora fenyegetést jelent mindez számukra. Mint írta,  a hatóságok vizsgálatai alapján a nyomok Oroszországba vezetnek. "Az efféle bűncselekmények nagyban veszélyeztetik és hátráltatják, hogy ismét bizalmat szavazzunk Oroszországnak" - jegyezte meg Niggli.

Fotó: Reuters

A hackerek által nyilvánosságra hozott adatok szerint Serena és Venus Williams, valamint a riói olimpia egyik legnagyobb sztárja, Simone Biles is bukott meg doppingszerrel.

Ahogy arról beszámoltunk, idén júliusban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. Az orosz sportolókat eltiltották az ötkarikás játékoktól, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is úgy határozott, az oroszok nem vehetnek részt a szeptember 7-én Rio de Janeiróban kezdődő paralimpiai játékokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.