Orosz-grúz barátság a pohár fenekén

Többen kíméletlen másnapossággal küszködve búcsúzkodtak vasárnap délelőtt új barátjaiktól egy gdanski hotel halljában, miután véget ért Lech Walesa egy hetessé duzzasztott ünnepsorozata. Az utolsó olyan posztszovjet generáció jött össze Gdanskban, amely még egy nyelvet beszél. Helyszíni tudósításunk

Többen k másnapossággal küszködve búcsúzkodtak vasárnap délelőtt új barátjaiktól egy gdanski hotel halljában. Lengyel civil szervezetek állami segítséggel egy hetes rendezvénnyé duzzasztották ugyanis Lech Walesa ünneplését. A „Szolidaritás Expressz” programsorozatra mintegy kétszáz fiatalt hívtak meg szerte a világból.

Az aktivisták, politikusok és lengyel kötődésű egyetemisták egy hete gyűltek össze Krakkóban, hogy vonattal jussanak el Varsón keresztül a gdanski hajógyár bejáratától kétszáz méterre álló végső szállásukig. A szervezők a huszadik század legfontosabb helyszíneit kívánták megmutatni, így alakult, hogy magyarok, szerbek, libanoniak és svájciak megjárták Auschwitzot, a varsói felkelés múzeumát, és a Westerplattét, ahol elsőként lőttek a bevonuló nácik a második világháború kitörésének napján.

– Eddig tartott a szomorú múlt bemutatása, Gdanskban már minden a ragyogó jövőről szól – mondta az egyik túravezető a kommunizmus alatt megölt hajógyári munkásoknak emelet három hatalmas keresztnél, majd elsírta magát.

A fiatalok könnyebben tették túl magukat a nehéz témákon, és frakciókra bomolva leginkább mulatozással töltötték a számukra engedélyezett szabadidőt. Külön csoportot alkottak azok, akik a valaha Szovjetunió területén születettek. Grúz, orosz és ukrán még utolsó este is együtt vedelt.

A buli egyik pontján a hangadó tbiliszi Niko beavatta a többieket, hogy az augusztusi fegyveres konfliktus alatt ő a fél-erotikus Emanuelle-sorozat filmjeinek az elemzésével ütötte el az időt. A következő fél órában csak az ihatott, aki megmondta, ő milyen mozival vészelne át nehéz heteket. A harmincas éveiket taposó oroszok és grúzok szovjet neveltetésük miatt még remekül megtalálják a közös nyelvet és témákat is. Mint mondják, a következő generációk már nem fogják érteni egymást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.